potpredsjednica za demokraciju i demografiju

Šuica: Zaštita europskog načina života među prioritetima Komisije

30.10.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Zaštita europskog načina života i novi poticaj europskoj demokraciji bit će među prioritetima nove Europske komisije, kazala je u srijedu predložena potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica

Europski zeleni plan, gospodarstvo u interesu europskih građana, Europa spremna za digitalno doba i snažna Europa u svijetu, ostale su teme kojima će Komisija posvetiti posebnu pozornost, kazala je Šuica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje je sudjelovala u predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om.

'Hrvatske interese nastavit ćemo poticati u svim europskim institucijama', istaknula je.

Šuica u prvih šest mjeseci svoga povjereničkog mandata namjerava ustanoviti koji su glavni razlozi seljenja ruralnog stanovništva u gradove širom Europe i odrediti utjecaj demografskih promjena na različite skupine stanovništva, sve u cilju određivanja mjera za rješavanje demografskih problema.

'Potrebna je dugoročna vizija za ruralna područja', kazala je Šuica.

Rekla je da će kao povjerenica poticati politike za bolje usklađivanje poslovnog i privatnog života te za poticanje aktivnog starenja.

Ona je zadužena i za organiziranje Konferencije o budućnosti Europe, koja bi trebala započeti 2020. i trajati dvije godine.

Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

'Moramo čuti mišljenje Europljana o tome kako se upravlja EU-om', kazala je Šuica, koja je uvjerena da će Hrvatska u prvih šest mejseci iduće godine pokazati da Hrvatska zna i može uspješno voditi EU.