županijski sud u zagrebu

Suđenje za slučaj Severinina sina: Redžepi nepravomoćno oslobođen optužbi za trgovanje utjecajem

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 15:23
  • Objavljeno 22.09.2022 u 15:23
Gzim Redžepi

Gzim Redžepi

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic

Na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog nedostatka dokaza, nepravomoćno je oslobođen Gzim Redžepi kojeg je Uskok teretio za trgovanje utjecajem radi izmjene sudske odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju sina pjevačice Severine Vučković i srpskog poduzetnika Milana Popovića

Predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči kazala je u obrazloženju presude kako nema ni jednog dokaza koji bi upućivao da bi Redžepi utjecao na izradu i sadržaj nalaza vještaka Vladimira Grošića.

Grošić je ranije iskazivao na sudu kako Redžepi ''mentalno ni riječju niti iznudom'' nije utjecao na njega pri sastavljanju vještačkog nalaza.

Redžepi, nekadašnji suradnik pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, iznio je prije donošenja nepravomoćne presude svoju obranu, ističući kako nije počinio nikakvu kazneno djelo ni da je bio u poziciji bilo kome pomoći niti ikome napraviti štetu.

Sutkinja Bumči je, pojašnjavajući presudu, istaknula da sama radnja kaznenog djela trgovanja utjecajem treba biti izražena na način da se izrijekom traži neko postupanje prema nekoj osobi. Uskok je krajem prošle godine priopćio kako je Redžepi optužen da je 2020. trgovao utjecajem koristeći autoritet zastupnika Gradske skupštine i bivšeg zamjenika pročelnice gradskog Ureda za zdravstvo, kao i činjenicu da je bio osoba od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Bandića.

Ne navodeći identitete tužiteljstvo je tada poručilo kako Redžepija tereti da je pokušao utjecati na ishod vještačenja u sudskom postupku koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju maloljetnog sina Severine Vučković i Milana Popovića.

Redžepi je bio optužen da je, nakon što je u tom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja radi odlučivanja s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, tijekom provođenja vještačenja inicirao sastanak s jednim od vještaka.

Iz Uskoka su tada priopćili da se radi o vještaku koji je zaposlenik i ujedno zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice koje je osnivač Grad Zagreb, slijedom čega Redžepi može utjecati na poslovanje bolnice u kojoj je zaposlen vještak.

Redžepija se teretilo kako je tijekom sastanka rekao vještaku da je dobar prijatelj s Popovićem kao tužiteljem u sudskom postupku, pri čemu je isticao Popovićeve kvalitete, donatorstvo i sve što je učinio za Grad Zagreb te za njega osobno.

Od vještaka je pritom, tvrdili su tužitelji, zatražio da ga izvijesti kakvu će odluku donijeti, no vještak mu je, ne želeći postupiti suprotno svojem stručnom uvjerenju, poručio da će svoj nalaz temeljiti isključivo na pravilima struke i stanju predmeta te se odlučio izuzeti iz tog predmeta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!