NIZ PRAVNIH ISTRAGA

Suđenje Sarkozyju ipak počinje uskoro, prijeti mu do deset godina zatvora

26.11.2020 u 17:04

Bionic
Reading

Suđenje za korupciju bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju počet će se prije kraja godine, a sud je u četvrtak odbacio zahtjev za odgodom jednog Sarkozyjevog suoptuženika i naredio mu da se "osobno" pojavi na sudu u ponedjeljak.

Nakon neuspješnog početka 23. studenoga, prvo ročište će biti održano 30. studenoga. Prva rasprava je prekinuta jer je odgodu zatražio jedan od optuženih, bivši sudac Gilbert Azibert (73), koji je naveo zdravstvene razloge i kontekst epidemije covida-19.

Prema izvješću medicinskog vještaka, njegovo zdravstveno stanje dozvoljava pojavljivanje na pariškom sudu uz poštivanje mjera.

Nicolas Sarkozy (65) se povukao iz politike nakon poraza na predizborima desnice 2016., a suočava se s mogućih deset godina zatvora i milijun eura kazne za korupciju i zlouporabu položaja, kao i njegovi suoptuženici kojima se među ostalim sudi i za kršenje profesionalne tajne.

Ovo je prvi slučaj od nekoliko istraga koje se vode protiv desničarskog političara koji je predvodio Francusku između 2007. i 2012. On će se pojaviti pred sucem nakon višegodišnjih pokušaja da se optužbe povuku ili ponište.

U slučaju poznatom kao "afera prisluškivanja", tužiteljstvo navodi da su Sarkozy i njegov odvjetnik Herzog pokušali podmititi suca Aziberta da im preda tajne podatke iz odvojene istrage protiv bivšeg francuskog lidera.

Zauzvrat, Sarkozy je ponudio Azibertu da mu osigura ugodan posao na Azurnoj obali.

Sarkozy je na meti niza pravnih istraga - od navoda da mu je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi nedopušteno financirao predsjedničku kampanju 2007. do primanja navodnog mita od prodaje oružja u Pakistanu.