U IME TRGOVAČKOG SUDA

Sudac Kolakušić odnio svoj zahtjev Ustavnom sudu

29.07.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić predao je danas na Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPPN) Kolakušić je u zgradu najvišeg pravosudnog tijela na Markovu trgu došao oko 10 sati, a medije je prije toga obavijesti u koje će vrijeme predati zahtjev.

'Temeljni razlog za ocjenu ustavnosti zakona je činjenica da je u njemu navedeno da dužnik sam ispituje tražbinu, da vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku te ukoliko vjerovnik ospori tražbinu oni ne mogu voditi niti jedan postupak u kojemu će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu', kazao je Kolakušić.

Dodao je da je na ta dva temelja tražio ocjenu ustavnosti ukupno 11 zakonskih članaka.

Nešto kasnije medijima je s Trgovačkog suda poslan i cijeli tekst zahtjeva, kao i sučev životopis.
Najavivši da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi sudac Kolakušić je 22. srpnja zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod, a ministar financija Slavko Linić prokomentirao je da je zgrožen sučevom odlukom. Ocijenio je i da takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima.
U priopćenju koje je potom proslijedio medijima Kolakušić je pojasnio da je podržavao početnu ideju predstečajnih nagodbi, ali da je primjena tog Zakona dovela je do povreda Ustava i ostalih zakona.

Ministrovo 'brušavanje'na suca osudila je Udruga hrvatskih sudaca, no predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa zaključili su da u tom slučaju nije bilo riječi o pritisku na pravosuđe. I predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da Linićevu reakciju smatra razumljivom, a postupak suca Kolakušića legitimnim.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da će zahtjev suca Kolakušića biti prihvaćen u razmatranje čak i ako stigne bez potpisa predsjednika Trgovačkog suda.
Kolakušić je ispred Ustavnog suda kazao da je 'zahtjev podnio Trgovački sud po sucu Mislavu Kolakušiću kao sucu u pojedinačnom, konkretnom predmetu' te da se od 'strane podnositelja' smatra kao valjano podnesen.