stari kurs

Sudac Jelušić ocjenjuje nove izborne jedinice

25.10.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Ustavni sud zaprimio je prošli petak zahtjev 33 oporbena zastupnika za ocjenu ustavnosti novog Zakona o izbornim jedinicama, a predmet je, kako neslužbeno doznaje Večernji list, povjeren sucu Mariju Jelušiću

Riječ je o profesoru na zagrebačkom Pravnom fakultetu koji je krajem 90-ih bio u radnoj skupini koja je osmislila novi izborni sustav s 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, navodi dnevnik u broju od srijede.

Jelušić je bio sudac izvjestitelj i kada je Ustavni sud 2010. godine poslao prvo upozorenje Saboru da bi izborne jedinice, ne prilagodi li ih se demografskim kretanjima, mogle dovesti u pitanje ustavnost parlamentarnih izbora.

Isto je upozorenje Ustavni sud provukao i kroz odluku kojom je 2015. godine odbio ocjenjivati ustavnost istog zakona na prijedlog HRAST-a, konzervativne stranke koju je vodio današnji zastupnik Hrvatskih suverenista u Europskom parlamentu Ladislav Iličić. I u ovom slučaju izvješće je pripremio Mario Jelušić, a Ustavni sud ponovo se opredijelio za svojevrsno “pranje ruku", izbjegavajući se upustiti u avanturu s ukidanjem zakona.

Saboru je, kao i pet godina ranije, udijeljena “packa" jer nije vodio računa o potencijalnoj neustavnosti zakona, iako je tada već bilo vrlo jasno da Sabor ne namjerava učiniti ništa kako bi to ispravio.

Zakon o izbornim jedinicama konačno je ukinut početkom ove godine. Sudac izvjestitelj ovoga je puta bio Goran Selanec, a da bi obrazložio zbog čega se ranije nije odlučio na ukidanje spornog zakona, Ustavni sud poslužio se argumentima koji su mu pružili rezultati najnovijeg popisa stanovništva, po kojima ispada da je u Hrvatskoj pola milijuna registriranih birača više nego punoljetnih stanovnika.

Ukidajući zakon, Ustavni sud zatražio je da se nove izborne jedinice nacrtaju na temelju vjerodostojnih podataka, no upute Ustavnog suda ponovno su zanemarene. Nove izborne jedinice koje je Sabor utvrdio na prijedlog Vlade skrojene su na temelju Registra birača u kojem je spomenuti višak od pola milijuna birača pa preostaje vidjeti kako će se Ustavni sud, odlučujući o zahtjevu za ocjenu ustavnosti novog zakona, postaviti prema toj činjenici.

Gledajući po najnovijem izboru suca izvjestitelja, moguće je nagađati da bi se Ustavni su mogao vratiti na stari kurs, dajući prednost tezi da ukidanje zakona po kojima se provode izbori rubno predstavlja miješanje.

A hoće li se stvari doista tako razviti, trebalo bi biti poznato vrlo skoro, s obzirom na to da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Novom listu ovih dana izjavio kako smatra da bi o zahtjevu oporbenih zastupnika Ustavni sud svakako trebao odlučivati prije parlamentarnih izbora, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.