konvencija o genocidu

Sud UN-a donosi odluku o nadležnosti u tužbi Ukrajine protiv Rusije

02.02.2024 u 08:38

Bionic
Reading

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu trebao bi u petak donijeti odluku o nadležnosti u slučaju koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije nakon invazije te zemlje prije dvije godine

Ukrajina je pred najvišim sudom Ujedinjenih naroda tužila susjednu državu nedugo nakon ruske invazije 24. veljače 2022., optužujući Moskvu da je prekršila odredbe Konvencije o genocidu.

Kijev ne optužuje Moskvu za genocid u Ukrajini nego kaže da je Rusija prekršila Konvenciju o genocidu opravdavajući invaziju tvrdnjom da je ona potrebna kako bi se zaustavio navodni genocid nad govornicima ruskog jezika u istočnoj Ukrajini.

Tom lažnom optužbom, tvrdi Ukrajina, Rusija krši međunarodnu konvenciju.

Rusija odlučno odbacuje optužbe i traži da se slučaj odbaci.

Moskva je rekla da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazan način da dobije presudu o zakonitosti ruske vojne operacije.

Ukrajinu u zahtjevu pred sudom UN-a podržavaju 32 zapadna saveznika, među kojima brojne europske zemlje te Australija i Kanada.

Sud je već izdao hitne mjere u ožujku 2022. u ovom slučaju naredivši Rusiji da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini, što je Moskva ignorirala.

Na ročištu u rujnu prošle godine pravni zastupnici Moskve pozvali su suce da odbace slučaj, rekavši da su pravni argumenti Kijeva pogrešni i da sud nije nadležan.

Ukrajina je tvrdila da nema opasnosti od genocida u istočnoj Ukrajini, gdje se bori protiv snaga koje podržava Rusija od 2014.

Isti je sud u srijedu uglavnom odbacio drugi slučaj koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije 2017. i oslobodio Rusiju optužbi za financiranje terorizma u istočnoj Ukrajini.

Odluke ICJ-a su obvezujuće, ali sud nema načina da ih provede.