GRANIČNI SPOR

Sud Europske unije raspisao za 8. srpnja ročište za slovensku tužbu o hrvatskom nepoštivanju arbitraže

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2019 13:08
  • Objavljeno 12.06.2019 u 13:08
Sud Europske unije u Luksemburgu

Sud Europske unije u Luksemburgu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sud Europske unije u Luksemburgu raspisao je za 8. srpnja raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže, javljaju slovenski mediji, pozivajući se na objavu na internetskim stranicama tog suda.

Rasprava će se održati pred Velikim vijećem suda, nakon što je tužbu protiv Hrvatske podnijela prošle godine prijašnja slovenska vlada tadašnjeg premijera Mire Cerara, sadašnjeg ministra vanjskih poslova.

U njoj se zahtijeva da sud konstatira kako Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o graničnom prijeporu krši 2. i 4. članak uredbe EU-a o ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice, te direktivu o uspostavi okvira za prostorno planiranje na moru.

Hrvatska je najavila izlazak iz arbitražnog postupka 2015., nakon objave snimaka o nedopuštenim kontaktima tadašnje predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i tadašnjeg slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca.

Odluku je tada jednoglasno potvrdio i hrvatski Sabor. Više hrvatskih vlada od tada je zauzelo stajalište kako je za Hrvatsku arbitraža, zbog slovenskog kršenja arbitražnih pravila, nepovratno kompromitirana, te da je kasnija odluka koju su donijeli arbitri za Hrvatsku bez pravnog učinka i posljedica.

Prijedlog Hrvatske da se nastave razgovori sa Slovenijom o tom bilateralnom pitanju na novim temeljima i nađe za obje strane prihvatljivo rješenje Slovenija je odbijala, tvrdeći da su mogući samo razgovori o implementaciji arbitražnog rješenja, te da Hrvatska odbijanjem presude krši europsko i međunarodno pravo.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!