MINISTARSTVO TRAŽI DA SE PREDSTAVE

Studenti-prosvjednici traže očitovanje Ministarstva

22.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Studenti koji već drugi dan blokiraju rad zagrebačkog Filozofskog fakulteta sinoć su u zajedničkoj izjavi zatražili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa očitovanje o njihovim zahtjevima za ukidanjem školarina na svim razinama obrazovanja.

"Smatramo da nemamo što razgovarati, ako nam Ministarstvo ne pošalje službeno očitovanje na naše zahtjeve", kazala je glasnogovornica studenata ispred Filozofskog fakulteta, budući da se studenti nisu željeli odazvati na gostovanje u emisiji "Otvoreno" HTV-a bez nazočnosti ministra Dragana Primorca

Navela je da Ministarstvo ima moć donositi zakone, u ovom slučaju novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, i da jedino može donijeti odluku o ukidanju školarina na svim razinama, za cijelu Hrvatsku. "U protivnom , moglo bi se desiti da Filozofski fakultet, koji nas podržava, može ukinuti svoje školarine, a ostali fakulteti ne, pa bi došlo do nesklada", kaže studentica.

Dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković, koji je na službenom putu u inozemstvu, u telefonskoj izjavi za emisiju "Otvoreno" je na pitanje postoji li politička pozadina iza studentskog prosvjeda odgovorio da na Filozofskom fakultetu ne smije biti politike, kao što je nije bilo ni za pet godina njegova mandata, a neće je ni biti dok je dekan. "Što stoji iza, ne zanima me", dodaje i ističe da su studentski prosvjedi legitimni. Oni, kaže dekan, uvijek smiju prosvjedovati na demokratski način, ali ne smiju ugrožavati tuđa demokratska prava.

Na tvrdnju studenata da ne znaju kome ide novac koji plaćaju za školarine, Jurković odgovara da oni to mogu znati jer su sva financijska stanja dostupna svakom djelatniku Filozofskog fakulteta i svakom studentu tim više što je prije dva mjeseca na sjednici fakultetskog Vijeća prihvaćen financijski rezultat protekle godine i plan za ovu godinu i bio je uručen svim studentskim predstavnicima pa su, prema tome, mogli znati. Trebali su se samo informirati, dodaje dekan.

Također napominje da su financijski rezultati Filozofskog fakulteta u zadnjih pet godina, "ne samo pozitivni nego izvanredni".

Da nema određene svote koja se dobiva od participacije u školarini ne bi bilo niti terenske nastave, vanjske suradnje, ne bi bilo pola i više metodskoga rada, ne bi se mogli nabavljati časopisi i knjige za biblioteke, ne bi se mogli zapravo platiti ni osnovni računi grijanja i vode, a da ne govorim da ni odsjecima ne bi mogli ići novci za njihove materijalne potrebe i da profesori ne bi mogli dobivati honorare, rekao je Jurković.

Tu ide novac, i sve je to u godišnjem izvješću za 2008. koje je bilo prije dva mjeseca obznanjeno na fakultetskom vijeću gdje sjedi 13 studentskih predstavnika, dodao je.

Državni tajnik Radovan Fuchs kazao je da će se Ministarsto očitovati kad se studenti artikuliraju i odrede tko su njihovi predstavnici, i da to nije upitno.

"Očekujemo da ćemo sjesti za zajednički stol s predstavnicima studenata i novim rukovodstvom Filozofskog fakulteta kako bi u zajedničkom razgovoru pokušali riješiti probleme odnosno dobiti njihovu potporu za restrukturiranje studentskog standarda, za povećanje broja studenata uz potporu države i za osiguranje uvjeta studiranja na način kakav postoji i na svim ostalim modernim sveučilištima".