javljanje uživo

Štromar o subvencioniranju stambenih kredita za mlade i na Facebooku

09.05.2018 u 15:47

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u srijedu je odgovarao na pitanja građana o subvencioniranju stambenih kredita za mlade u javljanju uživo putem svoje Facebook stranice

Građani su za ministra Štromara 'na Fejsu' imali brojna pitanja: mogu li dobiti subvencije i samci ili pak samo parovi, subvencionira li se gradnja kuće, koje će banke sudjelovati i brojna druga.

Odgovarajući na pitanje koje banke će sudjelovati, odgovorio je da će biti raspisan natječaj za banke nakon što bude izglasana izmjena zakona, a što očekuje u srpnju. Lista banaka će biti javno objavljena.

Upitan hoće li biti veće kamate, Štromar je odgovorio da neće jer je maksimalna kamata propisana zakonom i maksimalno iznosi 3,75 posto. Naglasio je da se taj dio zakona se mijenja.

"Nadam se da će biti i niže od toga", kazao je ministar.

Na pitanje - tko se može javiti, istaknuo je da se mogu javiti svi mlađi od 45 godina...

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kažu da je bilo i zanimljivih pitanja poput ''trebam li se udati da dobijem subvenciju'', a ministar je odgovorio: "Ne trebate se vjenčati, dovoljno je da u trenutku podnošenja zahtjeva jedan od vas, onaj koji podnosi zahtjev, bude mlađi od 45 godina".

Ministar Štromar pozvao je građane da se i dalje javljaju s pitanjima.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ide u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita jer je, kaže Štromar, dosadašnji Zakon propisivao da su subvencije tek jednokratna mjera.

"Cilj je da ova mjera stambenog zbrinjavanja bude srednjoročna, odnosno da se u naredne tri godine ide s subvencijama kredita za mlade, odnosno svake jeseni do 2020.", poručio je.

Predloženim izmjenama zakona, povećat će se duljina samog subvencioniranja za još godinu dana - sa četiri na pet godina, a veće subvencije davat će se za slabije razvijena, odnosno ruralna područja ovisno o indeksu razvijenosti. Ovo je, kaže Štromar, ujedno i demografska mjera jer se razdoblje subvencioniranja dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije.

  • +10
Predrag Štromar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

"Namjera je mladim ljudima dati mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja što je vrlo bitan čimbenik u sprečavanju procesa iseljavanja", istaknuo je ministar Štromar.

Izmjene i dopune Zakona upućene su u javno savjetovanje 20. travnja te se zainteresirana javnost može uključiti do 19. svibnja, putem portala eSavjetovanja.

U Ministarstvu ističu kako je dosad, provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, realizirano i odobreno 2320 zahtjeva za subvencioniranje kredita, a za što je Republika Hrvatska putem subvencija osigurala - za 2017. godinu 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. od 35 milijuna kuna.

Podsjećaju kako su u prošlom natječaju subvencije dobili svi koji su tražili jer je na zahtjev Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osigurano dodatnih sedam milijuna kuna.