leševi u šumi

Stravično otkriće: Neka od tijela iz masovne grobnice u Izjumu imala su uže oko vrata

16.09.2022 u 15:51

Bionic
Reading

Nekoliko tijela s užetom oko vrata i zavezanih ruku bila su među vidljivima na mjestu masovne grobnice koju su u petak ekshumirali ukrajinski policajci i forenzičari na području u sjeveroistočnoj Ukrajini koje su ukrajinske snage prije nekoliko dana oslobodile od Rusa

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su pronašli 440 tijela u šumama blizu grada Izjuma. Naveli su da su većina mrtvih civili te da mjesto događaja dokazuje da su ratne zločine počinili ruski osvajači koji su mjesecima okupirali to područje.

Muškarci u bijelim kombinezonima iskapali su tijela u šumi gdje je oko 200 improviziranih drvenih križeva bilo razbacano među drvećem. Moglo se vidjeti 20ak bijelih vreća za leševe.

"Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora odgovarati", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u noćnom video obraćanju.

Pronađena grobnica u Izjumu, bivšem ruskom uporištu na prvoj crti bojišnice, najveća je masovna grobnica pronađena u Europi nakon ratova 1990-ih. Ukrajinske snage ponovno su zauzele Izjum nakon što su tisuće ruskih vojnika pobjegle iz tog područja, ostavivši za sobom oružje i streljivo.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Šef ukrajinske policije Ihor Klimenko rekao je na konferenciji za medije da se čini da su među mrtvima svi civili, iako postoje informacije da su ondje možda pokopani i neki vojnici.

"Mjesecima su na okupiranim teritorijima vladali neobuzdani teror, nasilje, mučenje i masovna ubojstva", napisao je na Twitteru na engleskom jeziku savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak uz fotografije koja prikazuju blatnu jamu oblijepljenu crveno-bijelom trakom s mjesta zločina.

"Želi li još netko 'zamrznuti rat' umjesto slanja tenkova? Nemamo pravo ostaviti ljude same sa Zlom", dodao je.

Rusija poriče da su njezine okupacijske snage počinile zločine.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

"Bilo nam je očito da će Ukrajina pokušati ponoviti scenarij iz Buče. Sada to imamo u Izjumu", rekao je Vitalij Gančev, šef proruske administracije koja je napustila to područje prošlog tjedna, a njegove riječi prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Optužio je ukrajinske snage za ubojstva i pokušaj svaljivanja krivnje na Moskvu, uspoređujući tu situaciju s gradom Bučom sjeverno od prijestolnice Kijeva u kojemu su pronađene stotine tijela nakon što su ruske snage napustile to područje u ožujku.

Moskva je tada navela da je ta ubojstva inscenirala Ukrajina, što su odbacili Kijev i međunarodni istražitelji.