spor s bugarskom

Pahor smatra da je deblokada pregovora sa S.Makedonijom moralno pitanje

18.06.2021 u 12:26

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da će jedna od prvih zadaća slovenskog predsjedanja EU-om biti deblokada početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom smatrajući to "moralnim pitanjem".

Početak pregovora Sjeverne Makedonije blokira Bugarska koja traži da ta država prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

"Mislim da moramo naći način da Bugarska dade zeleno svjetlo Makedoniji", kazao je Pahor slovenskoj agenciju STA.

To je za Europu sada već i moralno, a ne samo političko pitanje, dodao je predsjednik Slovenije koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om.

"Svjestan sam da to neće biti jednostavno, štoviše čini se da je čak više mogućnosti da zeleno svjetlo dobije Albanija", rekao je Pahor.

Članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku prošle godine. No za pregovarački okvir, koji za svaku kandidatkinju definira način pregovora, treba osigurati konsenzus svih 27 članica.

Pahor kaže da su pomaci u širenju EU-a na zapadni Balkan važni su za stabilnost regije, a da je stanje ozbiljno pokazuje i nedavna uredba američkog predsjendika Joea Bidena o zamrzavanju imovine i zabrani ulaska u SAD svima koji pridonose destabilizaciji tog područja.