stranačka konvencija

Stranka Ljevica nakon raskola na novom početku

17.11.2023 u 18:44

Bionic
Reading

Vodstvo stranke Ljevica je na stranačkoj konvenciji u Augsburgu u petak pozvalo članove stranke na novi početak pošto se početkom godine odvojio dio članstva okupljen oko političarke Sahre Wagenknecht te planira osnovati novu stranku

"Zajednički otvaramo novo poglavlje u povijesti stranke Ljevica", rekao je dopredsjednik stranke Martin Schirdewan otvarajući konvenciju.

Stranka će se vratiti na uspješni smjer kada ponovno zavladaju zajedništvo, međusobno poštovanje i unutarstranačka solidarnost, rekao je.

"Dugogodišnji unutarstranački sukobi doveli su do ovog povijesnog raskola. To je kod uništilo našu vjerodostojnost i povjerenje kod birača", rekao je Schirdewan i dodao "Mi smo Ljevica i ponovno smo tu. Dok sve ostale stranke marširaju u desnom smjeru, mi ostajemo na ljevici".

Nakon što je zastupnica stranke Ljevica Sahra Wagenknecht, koja se već nekoliko godina ne slaže s politikom čelništva stranke, u listopadu odlučila pokrenuti novu stranku te je s devet ostalih zastupnika Ljevice istupila iz stranke, Ljevica je odlučila raspustiti svoj zastupnički klub s početkom prosinca.

Novoj stranci "Savez Sahra Wagenknecht" ispitivanja predviđaju podršku oko deset posto glasača.

Sahra Wagenknecht je u prošlosti dolazila u sukob s čelništvom zbog svojih antiuseljeničkih stavova. Očekuje se da će nova stranka privući i dio simpatizera desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Stranka Ljevica je nastala 2007. spajanjem stranke PDS, koja je direktna nasljednica režimske Socijalističke parije jedinstva (SED) Istočne Njemačke, te stranke WASG koja je nastala odcjepljlenjem članova Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) nezadovoljnih neoliberalnom politikom tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera.