POTJERNICA ŠVICARSKOG DESNIČARA

'Stranci kriminalci traže se živi ili mrtvi'

04.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Švicarski desničarski političar želi pomoć javnosti u potrazi za stranim kriminalcima rođenima u Švicarskoj. Prema lokalnoj radiopostaji Radio Zürich 24, banner koji glasi 'Traže se živi ili mrtvi' objavljen je ovaj tjedan na švicarskoj web stranici koja se ponosi 'prozivanjem počinitelja', piše Tages Anzeiger. Pod tim naslovom objavljene su fotografije stranaca zajedno s osobnim podacima i informacijama o njihovim navodnim zločinima. Sadržaj je preuzet s lokalne policijske web stranice. Švicarski kritičari kažu da je ovo najopasnija vrsta rasnog profiliranja

Odvjetnik iz Züricha podnio je tužbu za 'javno poticanje na kaznena djela i nasilje' protiv operatera spomenute web stranice, Willija Frommenwilera. Frommenwiler je predsjednik desničarske političke stranke Auto-Partei Bern te je nekoliko puta bio na sudu zbog optužbi za rasistička djela.

Sam Frommenwiler još nije bio obaviješten o najnovijim optužbama protiv njega kada ga je kontaktirao Tages Anzeiger. Kazao je da je otvorio stranicu prije pet godina jer je bio nezadovoljan načinom rada švicarske policije prema strancima optuženima za kriminalne aktivnosti u Švicarskoj.

'Ako se policija ne zna nositi sa strancima kriminalcima, onda građani moraju nešto poduzeti', rekao je Frommenwiler koji nije iznenađen da izraz 'živi ili mrtvi' zvuči problematično.

'Ako više ne smijete reći takve stvari, onda, iskreno, ne znam kamo stvari vode', kazao je Frommenwiler za Tages Anzeiger.

Brigitte Tag, profesorica kaznenog prava na Sveučilištu u Zürichu, vidi stvari drukčije.

'Naslov se može promatrati kao poticaj, čak i poticanje na počinjenje djela nasilja protiv prozvanih osoba', kazala je Tag.

'Nije samo naslov problematičan, već je i cijela stranica. Ona potiče privatne građane da pronađu navodne kriminalce. To može dovesti do opasne situacije – zamijenit će nedužne ljude za počinitelje, ali i navodni kriminalci imaju svoja prava koja im se na taj način gaze', dodala je Tag.

Peter Breitschmid
, profesor građanskog prava na Sveučilištu u Zürichu, smatra da je sadržaj stranice 'vrlo osjetljiv'.

'Prije svega, po zakonu, privatno prikupljeni podaci moraju biti registrirani prije nego što se javno objave ako sadrže materijal za koji se smatra da je vrijedan zaštite, a koji će se primijeniti u slučaju da policiji zatreba pomoć javnosti', objasnio je profesor Breitschmid.

Drugo, popis je 'kvazi-služben', a prikupljen je od drugih izvora, a ne vlastita istraživanja, tako da je tu i problem autorskih prava. I treće, kaže Breitschmid, nadzor nad tim podacima je legitimno u rukama policije - i nije namijenjen za privatnu distribuciju.

Radio 24 izvijestio je da je lokalna policija kontaktirala Frommenwilera koji nije imao komentar na policijsku istragu.