'moramo stajati zajedno'

Stoltenberg traži razumijevanje za stajalište Turske o proširenju NATO-a

17.05.2022 u 07:18

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez

"Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme", tvitao je Stoltenberg u ponedjeljak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Moramo stajati zajedno u ovom povijesnom trenutku", dodao je.

Švedska i Finska su najavile da će za nekoliko dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače.

"Turska ne može reći 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće", rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da obje zemlje podržavaju "terorističke organizacije", uključujući Kurdsku radničku stranku PKK, koja je zabranjena u Turskoj, te kurdsku miliciju YPG u Siriji.

Erdogan je ranije poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu u nedjelju, Cavusoglu je osudio nekoliko zemalja članica NATO-a zbog ograničavanja izvoza oružja u Tursku, državi koja se bori protiv tih skupina.

Nije posve jasno što će spriječiti Tursku da uloži veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali diplomati vjeruju da bi istupi tih zemalja o borbi protiv terorizma i izvozu oružja mogli odigrati važnu ulogu.