UOČI SASTANKA S PLENKOVIĆEM

Stoltenberg: Hrvatska je vrlo cijenjena i privržena članica NATO-a

11.03.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Hrvatska je vrlo cijenjena i privržena saveznica, koja svojim sudjelovanjem u raznim operacijama i misijama znatno pridonosi NATO-u, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Hrvatska je vrlo cijenjena i privržena članica našeg Saveza, koja pridonosi raznim misijama i operacijama, u Iraku, pomažući u borbi protiv međunarodnog terorizma, na Kosovu, pomažući u stabiliziranju toga dijela zapadnog Balkan, na Baltiku i u pomorskim operacijama”, rekao je Stoltenberg prije sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Plenković, koji susretom sa Stoltenbergom započinje 24-satni posjet Bruxellesu, rekao je da se Hrvatska ponosi svojim sudjelovanjem u raznim misijama i operacijama NATO-a te najavio da će u sljedećih nekoliko tjedana ojačati svoju nazočnost na Kosovu.

“Mislim da smo se dokazali kao pouzdan i solidan saveznik i partner u svim političkim i vojnim aktivnostima Saveza”, rekao je Plenković.

Plenković i Stoltenberg razgovaraju o nizu tema od strateškog koncepta NATO 2030. koji ima za cilj učiniti Savez relevantnijim s obzirom na globalne promjene - a Hrvatska je spremna tome pridonijeti - do jačanja transatlantske suradnje i partnerstva, sada kada je u Washingtonu nova administracija koja želi to isto.

“Hrvatska će dati odgovarajući doprinos našem partnerstvu i našem Savezu”, rekao je Plenković.

Premijer Plenković u četvrtak i petak će u Bruxellesu imati niz sastanaka s dužnosnicima EU-a i s belgijskim premijerom Alexandrom De Croom.