NA VALU LEGALIZACIJE

Što znači američko priznanje o marihuani i raku?

24.08.2015 u 14:42

Bionic
Reading

Hipiji, brojni tradicionalni medicinari, ali i neki ozbiljni znanstvenici već godinama pa i desetljećima tvrde da marihuana ima ljekovita svojstva, a čini se da su njihove ideje sada dobile i prve službene znanstvene potvrde

Naime, brojni mediji širom svijeta ovih dana javljaju da su vlasti SAD-a konačno priznale da se marihuanom može liječiti rak.

No, službene američke medicinske stranice upozoravaju da se ovi rezultati za sada temelje tek na laboratorijskim istraživanjima i na studijama provedenim na štakorima. Za dokaze o ljekovitom učinku aktivne tvari kanabinoida kod ljudi, kao i na opsežnije zaključke o mogućim nuspojavama trebat će još pričekati. U medicini se uvijek prvo rade laboratorijska istraživanja na uzorcima tkiva i studije na životinjama, a tek potom klinički testovi na ljudima. Iako su nam miševi i štakori genetski vrlo slični, brojni lijekovi koji prođu prva dva koraka zapnu na trećem. U klinička ispitivanja kreće se tek nakon što medicinska etička povjerenstva procijene da je omjer dobrobiti i nuspojava siguran, odnosno prihvatljiv. U njima se prvo provode manje pilot studije, a tek potom veće, usporedne s većim brojem sudionika.

Od raka u svijetu svaki dan umre oko 20.000 ljudi. Nova studija koju su proveli američki medicinski stručnjaci pokazala je da kanabinoidi uzrokuju smrt stanica raka i blokiraju razvoj krvnih žila koje omogućuju rast tumora. Prema prvim rezultatima, kanabinoidi pritom ne razaraju zdrave stanice, bez diskriminacije kao što to čini kemoterapija.

Za sada je učinak potvrđen kod raka debelog crijeva, raka jetre, dojke i još nekoliko drugih malignih bolesti. Stručnjaci također smatraju da bi kanabinoidi mogli pojačavati učinkovitost kemoterapija, bez uobičajenih teških nuspojava.

Na stranici američkog Instituta za rak piše sljedeće:

'Studije na miševima i štakorima pokazale su da kanabinoidi mogu inhibirati rast tumora tako što uzrokuju smrt stanica, blokiraju rast stanica i blokiraju razvoj krvnih žila koje su tumorima potrebne za rast. Studije u laboratorijima i na životinjama pokazale su da kanabinoidi mogu ubijati stanice raka, dok istovremeno štite normalne stanice.'

'Studija na miševima pokazala je da kanabinoidi štite od upalnih procesa u debelom crijevu te da mogu smanjiti rizik raka debelog crijeva i koristiti u njegovu liječenju.'

'Laboratorijska studija raka jetre pokazala je da delta-9-THC oštećuje ili ubija stanice raka. Ista studija na miševima s rakom jetre pokazala je da delta-9-THC ima antitumorsko djelovanje.'

U istom tekstu spominju se i neka druga moguća blagotvorna medicinska svojstva marihuane koja se istražuju, poput jačanja apetita, ublažavanja mučnina, boli itd.

No, tekst ipak upozorava da za sada još nema dovoljno dokaza da bi se bolesnicima preporučilo udisanje ili jedenje kanabisa kao lijeka za simptome povezane s rakom ili za nuspojave liječenja raka.

'Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila korištenje kanabisa kao lijeka za rak', ističe stranica.

Do sada su 23 američke savezne države i distrikt Kolumbija legalizirali neki oblik konzumacije marihuane. U četirima od njih dopušteno je i konzumiranje u rekreacijske svrhe. U većem dijelu SAD-a posjedovanje manjih količina je dekriminalizirano.

Kanabinoidi se prirodno stvaraju u ljudskom organizmu koji, stoga, ima i receptore za njih. U marihuani ih ima čak 85, a neki od njih, poput tetrahidrokanabinola (THC), imaju psihoaktivno djelovanje.