SMISAO REFERENDUMA

Što Zagrepčanima znači brak?

16.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

'Brak je zajednica u koju se ulazi i izlazi slobodnom voljom, ne posebno bitna ustanova, način života koji ljudi mogu i ne moraju odabrati, tako da je potpuno suvišno da to ulazi u Ustav... Uvođenjem istospolnog braka ne dovode se u pitanje prava na heteroseksualni brak, tako da držim da je riječ o prikrivenom totalitarizmu i nametanju jednog mišljenja cijelom društvu', rekao je Vuk Perišić, književnik i kolumnist tportala kada je inicijativa 'U ime obitelji' kretala u svoj homofobni referendumski pohod

Da je brak doista precijenjen, govori i inflacija razvoda koja nagriza sve više hrvatskih heteroseksualnih brakova. Podaci Državnog zavoda za statistiku iz godine u godinu pokazuju sve veći trend rasta razvoda u Hrvatskoj pa se tako u prvih sedam mjeseci 2013. razveo 261 par više nego u istom periodu lani.

'Nema nikakve sumnje da od 1960. pa do 2011. godine, do kada imamo službene podatke, raste stopa razvoda braka u Hrvatskoj. Ona je još uvijek niža od europskog prosjeka, ali ako se nastavi ovakav trend, a sve ukazuje na to da hoće, onda ćemo za dvije-tri godine doseći prosjek Europske unije, a to je 34 razvoda na 100 brakova', objasnio je za tportal profesor Josip Obradović, najveći autoritet na području sociologije obiteljskih odnosa.

Individualistički pristup pojedinca, netrpeljivost, nespremnost na suradnju, želja za afirmacijom u karijeri, nova podjela poslova, sve veći zahtjevi od partnera i sve to još opterećeno ekonomskom krizom, utjecali su da ta brojka u Hrvatskoj već godinama ima trend rasta. Nije ni čudno stoga da svaki treći brak u Hrvatskoj završava razvodom. Što građani misle o braku te odobravaju li homoseksualne brakove, pokušali smo doznati u našoj mini-anketi na zagrebačkim ulicama.

Neki od odgovora doista su urnebesni, u što se možete uvjeriti u našem videoprilogu.