PISMO VLADI

'Što vam je skrivila splitska obilaznica?'

22.11.2012 u 18:47

Bionic
Reading

'Dođite na teren i pred građanima ovog područja objasnite da ne možete ili ne želite ponuditi rješenje za problem splitske obilaznice', pozvao je splitski HSLS Vladu i njene članove u otvorenom pismu kojim prosvjeduju zbog odustajanja od izgradnje brze ceste Trogir - Split - Omiš

Ova prometnica je po službenim mjerenjima uvjerljivo najopterećenija u državi s prosjekom od 60 tisuća vozila dnevno, no unatoč tome rokovi dovršetka probijeni su za više od četiri godine. Ne zna se ni kada će se cesta biti izgrađena jer se Vlada i Ministarstvo prometa jednostavno odbijaju izjasniti, osim što su objavili da dio između Stobreča i Omiša nije u planu za iduće četiri godine.

Predsjednika splitskog HSLS-a Tonćija Blaževića posebno je iziritirao potpredsjednik Vlade, Splićanin Branko Grčić, koji je u razgovoru za jedne dnevne novine govorio o ulaganjima u prometnu infrastrukturu u Dalmaciji i nijednom riječju nije spomenuo najveći problem.

'Zna li potpredsjednik što znači ova cesta za 300 tisuća ljudi koji ovdje žive? Zna li da gost u Makarskoj iz hotela kreće tri sata ranije da bi stigao do aerodroma, da mu tri sata treba za prijeći 70 kilometara? Zna li što to znači za turizam? Što im je, pobodu, ova cesta skrivila?', pita se Blažević.

Kako smo već pisali, veći dio novca potreban za brzu cestu Trogir - Split - Omiš osiguran je još u vrijeme mandata Ive Sanadera, koji je obećavao dovršetak do 2008. godine, ali su zbog političkog pritiska prebačeni na riječku obilaznicu.

'Pokušali smo potaknuti gradonačelnike i saborske zastupnike s ovog područja da pokrenu inicijativu prema Vladi, pa nije bilo rezultata. U Banskim dvorima pričaju se bajke o velikim projektima, a bježi se od problema koji je svima pred očima. Novca možda nema za sve projekte, ali uvijek postoje prioriteti - objasnite nam zašto ovu brzu cestu izbacujete iz četverogodišnjih planova i uvjerite nas da ona nije prioritet', stoji u HSLS-ovom pismu Vladi.