POKUŠAJ VOJNOG UDARA

Što se zapravo dogodilo u Turskoj tijekom noći?

16.07.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Pokušaj vojnog udara potresao je Tursku, a razvoj događaja putem medija pratio je cijeli svijet. Sve je počelo u petak navečer nepotvrđenim informacijama da je turska vojska blokirala mostove u Istanbulu te da grad nadlijeću borbeni avioni u niskom letu

Uslijedila je noć kaosa, uličnih borbi, pucnjave iz pješačkog naoružanja, tenkova na ulicama, ali i vojnog djelovanja borbenih aviona F-16 koji su srušili najmanje jedan helikopter koji su koristili pučisti. U jednom trenutku izvještavalo se da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u bijegu, da traži politički azil u inozemstvu te je izgledalo da je vojni udar uspio, no nakon što se Erdogan uživo javio u emisiji televizije CNN Turska i pozvao narod da se odupre vojnom udaru, zamah je oslabio i situacija se polako počela okretati protiv pučista.

Blokada mostova
Sve je počelo tako što je vojska u petak navečer zaustavila promet i blokirala dva mosta preko Bospora koji spajaju azijski i europski dio Istanbula. Na trgu Taksim, poznatom po prethodnim prosvjedima, okupilo se nekoliko stotina osoba. Veće grupe osoba marširaju kroz grad.

Opsadno stanje i policijski sat
Nakon početne konfuzije, vojska je objavila da je preuzela kontrolu kako bi održala demokratski poredak te da je politička administracija koja je izgubila legitimitet bila prisiljena povući se. Uvodi se opsadno stanje i policijski sat. Turski vojnici upadaju u najveće medijske kuće i prekidaju emitiranje. Negdje od 23 pa do ponoći bile su blokirane društvene mreže Facebook i Twitter, prenose udruge koje prate slobodu medija u Turskoj.

Borbeni avion srušio helikopter
Na ulicama se vode borbe, sukobljavaju se vojnici s policajcima te vojnici s civilima. Jedan je borbeni avion F-16, pod kontrolom snaga odanih Erdoganu, srušio helikopter koji su koristili pučisti. Puca se i blizu predsjedničkog kompleksa u Ankari, a stižu i informacije da se iz helikoptera puca na sjedište obavještajne službe.

Erdogan poziva narod na ulice
Nakon sati neizvjesnosti i kaosa, predsjednik Erdogan pojavio se emisiji na CNN Turska u video intervjuu odrađenom putem mobitela. Pozvao je građane da izađu na ulice i ne dozvole odmetnutom dijelu vojske da svrgne demokratski izabranu vlast, te je naglasio da su se niži časnici turske vojske pobunili protiv viših.

Noć neizvjesnosti

Tijekom noći nejasno je u kojem se smjeru razvija vojni udar i tko je u Turskoj, zapravo, na vlasti. U zoru se Erdogan javlja iz zračne luke Atatürk, potvrđuje da drži vlast u svojim rukama te pokušaj puča naziva izdajom i najavljuje kazne za pučiste.

Zbrajaju se žrtve
Kako se situacija smiruje, zbrajaju se žrtve, pa je tako iza noći neuspjelog vojnog puča ostalo najmanje 90 ubijenih, više od tisuću ranjenih, te više od 1500 uhićenih vojnika koji su sudjelovali u neuspjelom puču.