RIJEČ STRUČNJAKA

Što nam osim troška donosi novi standard za digitalnu televiziju

29.03.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Prelazak sa standarda DVB-T /MPEG-2 na DVB-T2 H.265/HEVC uz dodatni trošak građanima bi trebao donijeti bolju sliku na televizorima. Što točno donosi, hoće li TV kuće zbog toga morati dodatno investirati i koje su razlike između sustava kodiranja, o čemu odluka još nije donesena, razgovarali smo o tome s direktorima tehnika triju domaćih TV kuća s nacionalnom koncesijom

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavila je prošlog tjedna prelazak digitalne zemaljske televizije sa standarda DVB-T na DVB-T2. Uz DVB-T2, trebao bi doći novi standard kodiranja pa će tako zastarjeli MPEG-2, koji je bio zastario i kad je uveden, najvjerojatnije zamijeniti H.265/HEVC.

Prema najavi, sve to se neće dogoditi prije 2019., a u periodu od 2019. do 2021. građani će moći zamijeniti svoju prijamničku opremu bilo da se radi o televizorima, bilo uređajima Set Top Box (STB), koje je većina kućanstava morala kupiti 2011., kada se u potpunosti s analognog prešlo na digitalni signal.

Sama najava da bi građani morali nabaviti nove STB-ove, čija se cijena u prosjeku trenutno kreće oko 250 kuna, ili televizore, ako ne žele imati male crne kutije na policama, izazvala je negodovanje na društvenim mrežama jer većina ljudi smatra da se radi o 'novom državnom čišćenju ionako ispražnjenih novčanika'.

Što zapravo znači prelazak s DVB-T-a na DVB-T2?

Osim građana, dodatni trošak očekuje Odašiljače i veze, TV kuće, ali i mobilne operatere koji će morati investirati u nabavku nove opreme. Sve to znači više stotina milijuna kuna u državnom proračunu s različitih stavki, od PDV-a pa do plaćanja različitih dozvola. No kakvu će korist od svega toga u konačnici imati građani?

'Prelazak na standard DVB-T2 otvara mogućnost za emitiranje većeg broja televizijskih programa u visokoj razlučivosti, odnosno, kako u inženjerskom žargonu volimo reći, u HD-u. To je ujedno najveća prednost jer je učinkovitost takvog kodiranja mnogo veća. Naime, u jedan multipleks može stati više televizijskih kanala nego dosad. To nije samo prednost za HRT, nego i za sve druge nakladnike koji će moći imati više programa ili one postojeće prebaciti u veću rezoluciju, odnosno u HD, a u budućnosti i u Ultra HD. Povećanjem kompresije i kapaciteta, odnosno mogućnosti stavljanja većeg broja televizijskih kanala u jedan multipleks, trebala bi padati i cijena emitiranja, naravno za istu kvalitetu slike', pojasnio je za tportal Duško Zimonja, bivši ravnatelj Tehnologije na HRT-u, koji nam je odgovorio na pitanja prošlog tjedna, dok je još bio ravnatelj.

Od svih TV kuća s nacionalnom koncesijom HRT je trenutno u najvećem investicijskom ciklusu od 180 milijuna kuna, započetom prije dvije godine, ali na Prisavlju ističu kako on nije u uskoj vezi s prelaskom na DVB-T2.

'U ovom trenutku za nakladnike prelazak na DVB-T2 u proizvodnom lancu nema značenja. Dakle, ove investicije nisu vezane uz sustav kodiranja. Investicije su pokrenute kako bismo podignuli kvalitetu i približili se HD-u. Naime, na DVB T-2 možemo prijeći i sa SD signalom', pojasnio je Zimonja.

Zoran Janković, direktor tehnike RTL-a, ne otkriva koliko će njegova kuća morati investirati zbog prelaska na DVB-T2, ali napominje da će prelazak na novi standard značiti prije svega 'mogućnost emitiranja u boljoj kvaliteti'.

'Iako smo dobrim dijelom spremni na prelazak na HD i dio produkcije se proizvodi u HD kvaliteti, potrebna su značajna ulaganja da bi emitiranje bilo HD', istaknuo je Janković.

H.264/AVC ili H.265/HEVC

I dok TV kućama sam prelazak na DVB-T2 nije sporan, ono što još nije dogovoreno standard je kodiranja. I sam HAKOM je u svom priopćenju istaknuo da će to najvjerojatnije biti H.265/HEVC, a ne H.264/AVC, pa je i pozvao građane koji uskoro planiraju kupovati nove televizore da obrate pažnju na to da imaju oznaku DVB-T2 / H.265/HEVC kako bi u budućnosti izbjegli dodatne troškove.

Janković ističe da o standardu kodiranja i emitiranja odlučuje Povjerenstvo za izradu nacrta strategije DVB-T2/DD2, čiji su članovi sve obuhvaćene interesne skupine – pa tako i predstavnici svih televizijskih nakladnika. Dodao je i da Povjerenstvo trenutno razmatra sve aspekte odabira između standarda H.264 i H.265, ali da još nije donesena odluka.

'U HAKOM-ovoj objavi stoji da će standard po svemu sudeći biti H.265, ne i da je odlučeno da će tako biti. U nacrtu strategije naći će se standard koji, nakon obavljenih testiranja i analiza, konsenzusom odabere Povjerenstvo', kazao je Janković.



Srećko Husnjak
, direktor tehnike Nove TV, istaknuo je da prema njihovim saznanjima budući standard još nije definiran.

'Pozorno pratimo ono što se događa. Sigurno je da nam buduće vrijeme donosi promjene i da će one zahtijevati određene investicije Nove TV, ali i određene investicije građana u prijamnu opremu. Oba navedena standarda imaju svojih prednosti i nedostataka te je u ovom trenutku prerano govoriti o tome što je bolje i koje su eventualne posljedice po nas kao nakladnika', zaključio je Husnjak.