umreženi svih zemalja

Što je svijet saznao o Hrvatskoj u 2018.: Od nogometaša i predsjednice do Rade Končara i provalije

31.12.2018 u 21:27

Bionic
Reading

Uz sad već tradicionalne priče iz Hrvatske u stranim medijima, poput ljepote 'zemlje s tisuću otoka', ljubavne priče Klepetana i Malene te bajkovitog ugođaja zagrebačkog Adventa, nekoliko izvanrednih događaja 'made in Croatia' i lokalnih zanimljivosti izuzetno je dobro kotiralo na svjetskom medijskom tržištu. Izdvajamo sedam događaja koji su, među ostalima, obilježili imidž Hrvatske u svijetu 2018. na inozemnim naslovnicama, u televizijskom 'prime timeu' i na društvenim mrežama

Google trends, servisni preglednik svjetskih informacija, otkriva da je Svjetsko prvenstvo u nogometu pomelo konkurenciju i na globalnoj razini 2018. pobijedilo u čak dvije primarne kategorije: 'World cup' bio je najčešće pretraživani pojam u globalnoj Googleovoj tražilici, ali i u vijestima. Zahvaljujući rezultatu Vatrenih, Hrvatska je žarila i palila internetom. Na američkoj tražilici 'Croatia' se, primjerice, vinula u top 5 u kategoriji 'Where is...?' i tamo se skrasila na drugom mjestu - prvo je mjesto zauzeo pojam 'Villanova University' (košarkaši tog sveučilišta osvojili su naslov američkog prvaka NCAA).

  • +36
Najbolje fotografije dočeka Vatrenih Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

1. Uspjeh Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu

Milijuni ljudi diljem svijeta, potaknuti ulaskom hrvatske nogometne reprezentacije u finale Svjetskog prvenstva u Moskvi, otkrili su Hrvatsku na karti svijeta, dok se iz grla mnoštva navijača u zemlji i dijaspori orilo 'Igraj moja Hrvatska, kad te vidim ja, srce mi gori'.

Za vrijeme SP-a na internetu objavljeno je više članaka o Hrvatskoj nego u povijesti RH, a među korisnicima je bilo i onih koji su pretraživali kojoj se državi nalazi Hrvatska.

2. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na nogometnoj fešti u Moskvi

Ništa nije toliko razgalilo predsjednicu kao poraz hrvatske reprezentacije na stadionu Lužnjiki. Grlila je sve što joj se našlo na putu, od francuskog kolege Emmanuela Macrona, preko pobjedničkog pehara do izmoždenih nogometaša. Mokra do kostiju i neobično vesela, izazvala je nemalo čuđenje u svijetu, pa je kratko vrijeme nakon utakmice Kolinda Grabar Kitarović bila 'googlanija' od kapetana Luke Modrića.

Djelomično i na valu 'fake newsa', poput masovno dijeljenog statusa da je upravo ona vozila autobus s vatrenima po hrvatskoj prijestolnici, hrvatska predsjednica u srpnju je opčinila dobar dio planete. O dubini dojma kojeg je ostavila najbolje svjedoči ruska oda u njezinu čast.

'Kolinda' Izvor: Društvene mreže / Autor: Алина Захарова.творчество

3. Ulazak Porschea u Rimac Automobile

Iako nije osvojio titulu svjetskog poduzetnika godine, Mate Rimac i u 2018. nastavio je nizati goleme poslovne uspjehe. Na ženevskom salonu automobila lansirao je svoj drugi električni hiperautomobil, model C_Two, te u roku keks uspio rasprodati gotovo čitavu planiranu količinu od 150 primjeraka po cijeni od 1,7 milijuna eura. Većina kupaca zatražila je i dodatnu opremu, za koju će u prosjeku izdvojiti još pola milijuna eura.

Hrvatski EY poduzetnik godine, Rimac je nakon Osijeka otvorio i razvojni centar u Splitu, gdje u iduće dvije do tri godine namjerava zaposliti oko stotinu ljudi. Strani mediji najviše su se pak raspisali o novom suvlasniku Rimac Automobila - slavnom njemačkom divu Porcheu, koji je kupio 10 posto udjela u Rimčevoj tvrtki.

  • +4
Mate Rimac i Katarina Lovrić Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

4. Spašavanje Britanke u moru

Veliki interes medija pobudilo je i spašavanje Britanke Kay Longstaff koja je desetak sati plutala u moru nakon pada s kruzera Norwegian Star. Britanski Daily Mail izvijestio je, pozivajući se na dovršenu istragu hrvatskih i talijanskih istražitelja, da se sama bacila s palube kruzera, a njezin otac izjavio je da ona 'odnedavno prolazi kroz težak period u životu'.

Najviše se pisalo o njezinom navodno problematičnom odnosu s partnerom, koji je također bio na kruzeru, te o tome kako su joj život u kritičnim satima spasili pjevanje i dobra kondicija uslijed vježbanja joge, a manje o tome da je operacija spašavanja u izvedbi Obalne straže HRM-a za Kay bila besplatna - a prvo što je upitala spasioce bilo je hoće li morati platiti račun.

Spašavanje Kay Longstaff Izvor: Društvene mreže / Autor: CBC

5. Split: Rade Končar uzvraća udarac

Svjetski mediji prenijeli su i priču o Splićaninu koji je nastradao prilikom rušenja spomenika partizanskom heroju Radi Končaru. Taj vandal, kako se kasnije pokazalo, obrušio se na spomenik u alkoholiziranom stanju, a kao opravdanje je naveo PTSP uslijed kojeg nekada 'zna vidit svašta'.

Britanski Guardian raspisao se o tom 65-godišnjaku, navodeći da su neki hrvatski tviteraši zaključili kako je slomljena noga rezultat 'osvete kipa' i da je Rade Končar 'proslavljeni vođa pokreta otpora hrvatskom pronacističkom ustaškom režimu u razdoblju Drugog svjetskog rata'. Britanski dnevnik prenio je i tvit predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, koji je pak poručio da je 'Rade Končar lomi noge fašistima i 76 godina nakon što su ga strijeljali'.

6. Kupovina vojnih zrakoplova od Izraela

Neizvjesnost oko realizacije hrvatsko-izraelskog ugovora o kupoprodaji višenamjenskih borbenih aviona F-16 konačno je razbio američki portal Axios, objavljujući da je posao propao jer je američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio ublažiti uvjete koje su SAD postavile za transfer zrakoplova težak 500 milijuna dolara.

O toj agoniji konačno se oglasio i premijer Andrej Plenković, rekavši da ako Hrvatska zbog nastalih problema između Izraela i SAD-a ne bude mogla kupiti željene zrakoplove, Vlada će poništiti odluku o odabiru. A još ljetos, prigodom obilježavanja Oluje, tri izraelska Baraka parala su nebo nad Hrvatskom, na ponos i diku ministra obrane Damir Krstičevića, koji je taj posao još u ožujku proglasio 'ulaganjem u sigurnost Republike Hrvatske'. The Western Journal isti taj 'deal' nazvao je 'korupcijom od milijardu dolara'.

'Deal' između Hrvatske i Izraela Izvor: Društvene mreže / Autor: Euronews

7. Tunel od 44 milijuna dolara vodi u - provaliju

O tunelu od 1,5 kilometra ponad Omiša, koji je trebao biti spasonosno rješenje za redovite ljetne prometne čepove na Jadranskoj magistrali ali zasad vodi samo u provaliju, izvijestio je i britanski BBC. Tunel je napravljen prije nekoliko godina kao dio omiške zaobilaznice, čija je gradnja zapela zbog nedostatka novca - iako je sam tunel koštao 280 milijuna kuna. Potrebno je, za početak, napraviti most preko Cetine.

Svijetom je tako odjeknula priča hrvatskog RTL-a o 'prometnoj slamki spasa' koja je postala gradsko ruglo, a prenijeli su se i komentari lokalnog življa, poput teze da u tunelu možda obitava Batman.

Tunel Omiš Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj