ČUDNA PRAKSA U PULI

Što gradonačelnikova udruga predlaže, grad usvaja! Pa čak i ovo: 'Zabrana hodanja centrom grada nedolično odjevenim osobama'

29.12.2021 u 18:19

Bionic
Reading

Nova udruga #PulaGRAD, čiji je predsjednik pulski gradonačelnik Filip Zoričić, a koja je nedavno, odlukom Grada, dobila adventsku kućicu pa drugima dijelila termine za korištenje, aktivna je i u donošenju gradskih odluka, pa se tako javlja na službena savjetovanja s javnošću svojim prijedlozima koji se potom i -prihvaćaju

Budući da je jedna od funkcija samog gradonačelnika utvrđivanje i podnošenje prijedloga općih akata koje donosi Gradsko vijeće, u ovom slučaju ispada da Zoričić preko udruge čiji je predsjednik čini nešto što mu je već omogućeno kao gradonačelniku. Naime, on svejedno predlaže Vijeću raznorazne odluke, pa stoga nije posve jasno zašto to radi i putem udruge.

Glas Istre neslužbeno saznaje da se tim djelom posla, odnosno istupanjem u ime udruge, bavi Andrea Stanković, jedan od manje poznatih likova sa Zoričićeve liste, na čijoj je adresi udruga i registrirana prije samo tri mjeseca. No, udrugu čine i ostali pripadnici gradonačelnikove pobjedničke liste.

Vratimo se na spornu odluku. Gradonačelnik Zoričić je 3. studenog donio zaključak kojim se utvrđuje prijedlog odluke o komunalnom redu koji je potom proslijeđen Gradskom vijeću na odlučivanje. Ono ju je na kraju i izglasalo.

Uvidom u izvješće o savjetovanju s javnošću o spomenutoj odluci, razvidno je da se udruga #PulaGRAD javila s nekoliko prijedloga, od kojih su neki poprilično nejasni, kao što je "zabrana hodanja centrom grada nedolično odjevenim osobama (kupaći kostimi, bez majica), sjedenje i ležanje".

Nadalje, u njihovim prijedlozima stoji da treba jasno i jednoznačno definirati sve iznose prekršajnih odredbi, po uzoru na važeću odluku, te maknuti mogućnost raspona kazni. Predlažu i "razjašnjavanje o nadležnom odjelu za provođenje komunalnog reda (ili to može biti grad Pula)."

Zoričićevci pitaju i tko odobrava postavljanje ploča s nazivom poslovnog subjekta u starogradskoj jezgri, te koji je postupak odobravanja tendi i sličnih dodataka na zgrade i javne površine, odnosno hoće li se morati slati molba ili svatko ima pravo to raditi samostalno. Uz to, oni pitaju spadaju li reklamni panoi u reklame ili u neku drugu kategoriju.

Budući da su spomenuti prijedlozi većinom prihvaćeni, radi se, kao i u slučaju adventske kućice, o svojevrsnom dvostrukom utjecaju Filipa Zoričića na gradske odluke. S jedne strane kao gradonačelnik, predstavnik izvršne vlasti, a s druge kao predsjednik jedne udruge civilnog društva.

Valja podsjetiti da je Zoričićeva udruga, ako je suditi po detaljnom opisu iz Registra udruga i sve snažnijem aktivnom djelovanju u procesu političkog odlučivanja, zapravo udruga političkog karaktera koja definitivno podsjeća na političku stranku. Naime, s obzirom da su članovi udruge #PulaGRAD isti ljudi koji čine njegovu nezavisnu listu, postavlja se logično pitanje radi li se o političkoj udruzi ili, pak, humanitarnoj kakvom su je predstavili tijekom manifestacije Advent u Puli.

Međutim, na pitanje namjeravaju li on i ostali članovi uskoro osnovati stranku, Zoričić je odgovorio da to nije njihov cilj. Očigledno je da svoj politički angažman mogu ispuniti i kroz udrugu civilnog društva, što je ipak vrlo neuobičajena praksa.

Kako bilo, ovim se sudjelovanjem gradonačelnikove udruge u procesu odlučivanja Grada ponovno oživljava problematika funkcioniranja udruga civilnog društva u situacijama kada su one vezane uz politiku, ili bolje rečeno uz jednu političku opciju.

Ponovno bi se moglo zaključiti da novoosnovana udruga #PulaGrad služi kao propagandni servis samog gradonačelnika. Radi se, naime, o jasnom, ali dvojbenom širenju političkog utjecaja i pridobivanju biračkog tijela.

Konkretno, budući da će sporna udruga sasvim sigurno djelovati prvenstveno u sinergiji s vladajućom Nezavisnom listom Filipa Zoričića, gubi se politička neutralnost koju udruge civilnog društva moraju poštivati.