OTVORENA JAVNA RASPRAVA

Što donose izmjene zakona o osiguranju?

18.03.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Ministarstvo financija otvorilo je u ponedjeljak javnu raspravu o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju koja će trajati do 2. travnja

U izmjene i dopune zakona ugrađene su aktualne smjernice i direktive Europske komisije. Jedna od važnijih novosti za osiguravajuća društva jest obveza povećanja temeljnog kapitala, granice solventnosti i jamstvenog kapitala zbog promjene tečaja kune u odnosu prema euru, a kako bi odgovarali važećim iznosima izraženim u eurima u propisima Europske unije.

U skladu s inflacijom povećani su i iznosi temeljnog i jamstvenog kapitala za društva za reosiguranje kako bi se uzele u obzir promjene Europskog indeksa potrošačkih cijena koji obuhvaća sve države članice, a koji objavljuje Eurostat.

Izmijenjen je i dio Zakona o osiguranju koji se odnosi na kvalificirane udjele, uvjete za članove uprave i članove nadzornog odbora društva za osiguranje, uvjete za izdavanje ovlaštenja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara, prijenos i preuzimanje portfelja osiguranja.

Značajno je promijenjen i sustav upravljanja na način da su među ključne funkcije uvrštene funkcija upravljanja rizicima, funkcija praćenja usklađenosti s relevantnim propisima, funkcija unutarnje revizije i aktuarska funkcija.

Poslovima zastupanja u osiguranju ubuduće će se moći baviti investicijska društva. Ranije je to već omogućeno bankama, Fini i Hrvatskoj pošti.

Izmjenama zakona zastupnicima osiguranja omogućeno je angažiranja pomoćnika, koji bi zastupniku, uz određenu naknadu, pronalazio potencijalne klijente.