prognoza dhmz-a

Stižu pljuskovi s grmljavinom i olujan vjetar, u Dalmaciji najavljeni tuča i orkanski udari bure

19.05.2020 u 23:58

Bionic
Reading

U noći na srijedu i tijekom srijede, osobito prijepodne, u nekim će hrvatskim krajevima biti i obilnije kiše, gdjegod i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a osobito se u Dalmaciji ne smije isključiti mogućnost nevremena s tučom.

Dodatne bi nevolje u kopnenom području mogao prouzročiti i često umjeren, mjestimice i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, na Jadranu većinom još jača bura - na sjevernom dijelu lokalno vjerojatno i s orkanskim udarima, piše HRT.

I dok će razmjerno vjetrovito biti i u četvrtak, posebice u prvom dijelu dana, oblaka će biti zamjetno manje nego u srijedu, ponegdje vjerojatno i nimalo. Sunčano će biti i u mirniji petak te ponovno malo vjetrovitiju subotu, kad će dnevna temperatura zraka uz južni i jugozapadni vjetar ponovno porasti. No jutra će u petak i subotu u većini krajeva, osobito unutrašnjosti, biti najsvježija u ovome tjednu.

Već u nedjelju ponovno je velika vjerojatnost za novu promjenu vremena, na kopnu i sjeverni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana buru, osobito u kopnenom području i pad temperature te u većini krajeva kratkotrajnu kišu.

I ta moguća kiša dodatno će ublažiti posljedice dosadašnje suše, a i smanjiti opasnost od požara otvorenog prostora, koja je ovoga proljeća već ponegdje bila neuobičajeno visoka.

'U srijedu će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno s povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebno ujutro i prijepodne, kad mjestimice mogu biti i obilniji. Poslijepodne će kiša postupno prestati, a ponegdje će se i dijelom razvedriti. Puhat će umjeren i jak sjeverni te sjeveroistočni vjetar - prognozira za HRT dr. sc. Tanja Renko.

Razmjerno vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također glavnina kiše pasti prijepodne, a ponegdje će biti i obilna, posebice u dijelu Posavine te na širem karlovačkom području, gdje može pasti i više od 50 litara po četvornom metru. Popodne će se sa zapada razvedravati.

U Gorskom kotaru i Lici bit će prevladavajuće oblačno, prijepodne kišovito, i uz obilniju kišu. Prema večeri kiše će biti sve manje, a na zapadu će se naoblaka raskidati. Na sjevernom Jadranu promjenljivo uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak praćen grmljavinom, vjerojatnije u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i vrlo jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bit će promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će moguća i tuča. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će malo niža nego u utorak.

Vrlo nestabilno bit će i na krajnjem jugu gdje će veći dio prijepodneva još puhati jugo i jugozapadnjak, a uz pljuskove i grmljavinu, moguća je i tuča, ali i pijavice. Poslijepodne će zapuhati bura, piše HRT.

- Do subote će na kopnu biti prevladavajuće sunčano i danju malo toplije, a jutra će biti svježija. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar u četvrtak će slabjeti, a u subotu će zapuhati južni i jugozapadni vjetar, najavljujući promjenu u nedjelju.

I na Jadranu većinom sunčano i ugodno toplo, u četvrtak uz slabljenje bure, koja će u početku još često biti jaka, ujutro ponegdje i olujna. U subotu slab do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji i sjeverozapadnjak, te prema večeri sve oblačnije ', kaže za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.