ideja iz eu parlamenta

Stižu europski špijuni: EU dobiva vlastitu obavještajnu službu?

22.01.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Europi treba tijelo za prikupljanje informacija o prijetnjama koje dolaze izvan EU želi li biti važan globalni akter, piše u subotu Večernji list.

Europska unija mora imati vlastitu obavještajnu službu i vlastiti obavještajni aparat ako želi biti globalni akter, smatra španjolski europarlamentarac Nacho Sánchez Amor, koji pripada Klubu zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Španjolski europarlamentarac objasnio je za Euractiv da bi Unija trebala razviti vlastite obavještajne kapacitete kako bi raspolagala vjerodostojnim informacijama o mogućim vanjskim prijetnjama.

Takav prijedlog priprema i Europski parlament, a upravo Sánchez Amor radi na njemu, ispitujući mogućnosti za povećanje kapaciteta za prikupljanje takvih informacija za europsku diplomatsku službu.

Ovdje nije riječ o unutarnjoj sigurnosti Unije, pa tako ni o unutarnjoj obavještajnoj službi s obzirom na to da svaka članica ima unutarnju obavještajnu agenciju, koje surađuju i razmjenjuju podatke, nego isključivo o vanjskoj službi koja je usmjerena na prikupljanje informacija o prijetnjama koje dolaze izvan EU i koja je usko povezana s europskom vanjskopolitičkom službom.

U Uniji trenutačno djeluje Centar za analizu obavještajnih podataka koji je, kao i europska diplomatska služba, pod nadležnošću aktualnog visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koji je po stupanju na dužnost prije dvije i pol godine ambiciozno najavio da će aktualna Europska komisija biti “geopolitička komisija”, a Unija globalni akter.

Međutim, Borrellove najave nisu se ostvarile. Unija još nema svoju vojsku, kao ni autonomnu obavještajnu službu.

Centar za analizu obavještajnih podataka zasad samo producira obavještajne procjene na temelju obavještajnih podataka, ali to tijelo u ovom trenutku nema mogućnost samostalno prikupljati obavještajne podatke, nego se u svom radu oslanja na informacije koje mu dostavljaju same članice Unije, piše novinar Večernjeg lista Denis Romac.