navodno cjepivo za covid-19

Stipan Jonjić: Ovo što su Rusi napravili je opasno i ako se dogodi bilo kakav incident pobrkat će račune i drugima

12.08.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Stipan Jonjić, virusni imunolog, profesor sa Sveučilišta u Rijeci i član Njemačke nacionalne akademije za znanost pojasnio je važnost pojedinih faza testiranja cjepiva u svjetlu objave iz Rusije

U utorak je odjeknula vijest da je moskovski institut Gamaleja dobio odobrenje za prvo svjetsko cjepivo protiv Covida-19. Imunolog Stipan Jonjić ističe da je ta vijest prilično iznenadila i razočarala svjetsku znanstvenu zajednicu.

'Mislim da ovo rusko licenciranje ne znači baš ništa. Proizvesti vakcinu koju su oni proizveli, vrlo je jednostavno. Radi se o tzv. vektorskom cjepivu. U virus se umeće kod dva virusa i generiramo rekombinantni virus koji može poslužiti kao cjepivo. Nije problem Rusima napraviti jedan od četiri tipa cjepiva koji su aktualni među kojima su mnogi u završnoj, trećoj fazi kliničkih studija. Problem je u fazama, u tim se stvarima ne može ništa preskakati', istaknuo je hrvatski stručnjak za N1.

Naglašava i da se vakcine testiraju godinama. U trenutnoj situaciju u kojoj je svijet nalazi s pandemijom koronavirusa, nema se toliko vremena i pristalo se na ubrzani postupak, ali Rusi su preskakali faze, a to je, kaže, nešto što se ne smije. Jonjić navodi da ne možete predvidjeti bez istraživanja kakva će biti stvarna reakcija ljudi i registrirati nešto, ići u masovniju fazu bez pažljivo provedenih kliničkih studija jer je to opasno.

'Opasno je i za druga nastojanja jer u slučaju bilo kakvog incidenta s ruskim cjepivom, to će usporiti sve skupa jer dolazi do pomicanja razmišljanja o tome što cjepivo jest', navodi Jonjić.

Ističe da rusko cjepivo nije posebno cjepivo jer ima niz drugih kompanija koje rade na cjepivu na istom principu. Najteži dio vakcine je provođenje svake pojedine faze, napominje.

'Želim im svako dobro, ali nadam se da neće pobrkati račune drugima. Osim političke konotacije ne vidim prednost koju su s tim postigli kao zajednica', dodaje Jonjić.

Govoreći općenito o koronavirusu kazao je da postoji velika mogućnost da ako ne uspije vakcina, da će virus endemski godinama cirkulirati među nama, pa će moguće oslabjeti i postati sličan drugim humanim koronavirusima koji izazivaju prehlade i slično.

'Ali teško je predvidjeti hoće li se to dogoditi unutar pet, deset ili 50 godina', rekao je Jonjić.

Nešto po zlu bi moglo krenuti, kaže, u slučaju da se u trećoj fazi testiranja dogode incidenti.

'Pa i ovo što su Rusi napravili svojevrstan je incident jer ne možete preskakati treću fazu istraživanja. Doduše oni su je najavili, ali u slučaju velikog neuspjeha to bi izazvalo reakciju međunarodne zajednice, regulatorne agencije bi bile restriktivnije jer nitko ne može ljudima davati cjepivo koje nije prošlo sve kontrole', rekao je stručnjak.