riječ stručnjaka

Stigao zastrašujuć nalaz stanice za tehnički pregled: Kamion kojim je izazvana tragedija kod Novske bio je ispravan!

08.06.2019 u 22:29

Bionic
Reading

Kočnice, tempomat, svi vitalni dijelovi kamiona MAN zagrebačke tvrtke Marin Promet, koji je u petak oko 9.30 na odmorištu autoceste A3 sijao smrt, bili su ispravni

Utvrđeno je to u subotu ujutro u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja, a to se pokazalo i tijekom probne vožnje, piše Jutarnji list. Isprobani su i tempomat i kočnice i nisu uočeni nikakvi nedostaci tijekom pregleda. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u naletu na druga vozila, ali sve ostalo je na kamionu bilo ispravno.

Kako doznaje Jutarnji list, očitan je digitalni tahograf i ustanovljeno je da je vozač Ivo Filipović (59) iz Zagreba od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje je odmarao nakon što je krenuo put Zagreba iz Beograda u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometra i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka. Upravo taj podatak ukazuje da je vozač cijelo vrijeme koristio tempomat jer je nemoguće da bi nogom na papučici gasa čitavim putem održavao istu brzinu.

59-godišnji Ivo Filipović policiji je u razgovoru rekao da je skrenuo kako bi natočio gorivo. Umjesto da je smanjio brzinu, on je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmorište.

Prvo je udario u teretnjak zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje.

  • +16
Vozač kamiona koji je skrivio tragediju kod Novske priveden u Županijsko državno odvjetništvo Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kamion je u daljnjem kretanju udario i u parkirani osobni automobil BiH registracija te je sa skupom vozila sletio na travnatu površinu, na kojoj se zaustavio.

Na mjestu događaja smrtno su stradale obje 14-godišnjakinje, dok su druge dvije ozlijeđene žene zbog zadobivenih ozljeda prevezene u Opću bolnicu Nova Gradiška, gdje su im konstatirane teške tjelesne ozljede opasne za život.

Jučer je zaprimljena obavijest da 26-godišnjakinja više nije životno ugrožena.

  • +22
Nesreća na odmorištu kod Novske Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL