SKANDAL NA DOMJENKU SNV-A

Stier: Vučićev izaslanik Hrvatsku je napao kao Milošević

05.01.2017 u 16:49

Bionic
Reading

Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća (SNV) pred hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem zaprijetio je da će 'država Srbija braniti hrvatske Srbe kada budu ugroženi, svim raspoloživim sredstvima'

Hrvatski premijer na njegove riječi nije reagirao već mu je samo zahvalio na dolasku.

Božović je Srbima u Hrvatskoj zaželio da im se 'ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama', potom poručivši im da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima. Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

'Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovi povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost', poručio je Božović.

Na Božovićev govor reagiralo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u poslijepodnevnim satima ustvrdivši da je na domjenku SNV-a u Novinarskom domu Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, koristio iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih 'brani svim raspoloživim sredstvima'.

Takav je diskurs vrijedan svake osude, što je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier učinio i osobno prenio Božoviću na prijemu u Novinarskom domu.

Kao što je u svom obraćanju danas na prijemu SNV-a naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti i na poštovanju ljudskih i manjinskih prava, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.