UDRUGE CIVILNOG DRUŠTVA:

'Stavljanje Ureda za suzbijanje zloporabe droga pod kapu ministarstva vraća nas barem 20 godina unatrag'

12.09.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Predstavnici udruga civilnog društva apelirali su u srijedu na premijera Andreja Plenkovića da povuče odluku Vlade o pripajanju Ureda za suzbijanje zlouporabe droga s 1. siječnjom Ministarstvu zdravstva, jer će se time učiniti golema šteta udrugama i njihovu radu, a posljedično i ovisničkoj populaciji, koja je ionako stigmatizirana društvena skupina

Pokrenuta je inicijativa za opstanak Ureda, koju podupiru 28 udruga i ugledni stručnjaci, te je upućena zamolba Plenkoviću i predsjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenji Linić za sastankom na kojem bi se razmotrila mogućnost opstanka Ureda.

Ured postaje 'kap u moru golemog birokratskog aparata'

Udruge smatraju da Ministarstvo zdravstva time dobiva novo, nepotrebno opterećenje i desetak novih zaposlenika, a Ured će postati tek 'kap u moru ionako golemog birokratskog aparata'.

'Neugodno smo iznenađeni donošenjem bitnih odluka za sustav bez konzultiranja struke. Radi se o jako bitnom sustavu koji je stvaran 30 godina, a sama pozicija Ureda bila je najveće dostignuće, poluga koja nas je činila kompetentnim i oglednim primjerom kako treba raditi na tom području', kazao je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za ovisnosti o drogama u KBC-u Sestre milosrdnice Zoran Zoričić na konferenciji za novinare.

Zajednica Susret održala konferenciju povodom Vladine odluke o ukidanju Ureda za droge Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Podsjetio je na to kako je to potvrdila evaluacija neovisnog nizozemskog Instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti - Trimbos instituta, koji je hrvatski sustav proglasio funkcionalnim i jednim od najboljih u Europi. 'Diramo nešto što je uz transplantaciju organa najbolji brend hrvatskog zdravstva. Dira se nešto što je vitalna točka tog sustava, ustvrdio je Zoričić.

Istaknuo je kako je ovisnost multidisciplinarni, a ne samo zdravstveni problem, te poručio da je 'stavljanje Ureda pod kapu bilo kojeg ministarstva korak koji ih vraća barem 20 godina unatrag i otežava rad na tom području'.

Inicijativom koju su pokrenuli, naglasio je, žele zamoliti odgovorne ljude u Vladi da još jednom ozbiljno promisle o tom problem, saslušaju struku i nakon toga donesu odluku.

Borbu protiv ovisnosti treba koordinirati jedno neovisno tijelo

Bivša ministrica socijalne politike i predstojnica Vladina ureda za droge od 2003. do 2008. Bernardica Juretić Rožman istaknula je da borba protiv svih ovisnosti treba biti koordinirana iz jednog neovisnog tijela, u koje trebaju biti uključeni stručnjaci.

'Imamo jako izražen alkoholizam među mladima, sve veći broj kockara, nove ovisnosti, neprestano pojavljivanje novih supstanci. Kako bi se to moglo pratiti i usklađivati, bitno je da postoji jedno nezavisno, stručno i koordinativno tijelo', kazala je.

'Želimo da Vlada još jednom razmisli, apeliramo da se pozove struka, argumentira potreba samog Ureda i da se još jednom razmisli. Proračun Ureda od 4,5 milijuna kuna nisu velika sredstva i takva racionalizacija neće spasiti državu, a napravit će veliku štetu sustavu', upozorila je Juretić Rožman.

Predsjednica terapijske zajednice Mondo Nuovo i članica Vladina povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Ivana Buterin Gluić kao još jedan razlog zašto mole Vladu da povuče odluku navela je to što nije donesena nova Nacionalna strategija za borbu protiv ovisnosti.

Naime, pojasnila je Buterin Gluić, usvojen je nacrt Nacionalne strategije za sva područja ovisnosti, koja bi obuhvatila alkohol, drogu, kocku i internet, no nakon toga je donesena odluka o ukidanju Ureda koji je nositelj brojnih aktivnosti u planu i strategiji, pa nije išla dalje u proceduru.