MUFTIJA AZIZ HASANOVIĆ

'Status muslimana u Hrvatskoj uzor za cijelu Europu'

07.08.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Položaj muslimana u Hrvatskoj na zavidnoj je razini u usporedbi s drugim državama regije a postojeći ugovorni odnos između vlade Hrvatske i mešihata Islamske zajednice primjer je kojega bi trebale slijediti sve europske zemlje, ocijenio je zagrebački muftija Aziz Hasanović kako ga u srijedu citira sarajevski 'Dnevni avaz'

'Ugovor o specifičnim odnosima koji je potpisan između vlade Hrvatske i mešihata iz 2002. godine na tragu je službenog priznanja islama 1916. godine i može poslužiti kao primjer ali i model u iznalaženju rješenja muslimanskih zajednica u europskim zemljama kao i model u rješavanju (statusa) kršćanskih manjina u islamskom svijetu', kazao je Hasanović.

Pojasnio je i kako upravo na tragu rješenja kakvo je na snazi u Hrvatskoj i Islamska zajednica Bosne i Hercegovine trenutačno priprema ugovor kojim bi pravno ojačala svoju poziciju u toj zemlji.

Status muslimana u Hrvatskoj za muftiju Hasanovića toliko je dobar da vjeruje kako ga ne mogu poremetiti izgredi poput onoga kada je pijani mladić kamenovao nedavno otvorenu džamiju i islamski centar u Rijeci.

'Položaj muslimana u Hrvatskoj na zavidnoj je razini u odnosu na okolne zemlje. Mi smo sretni da imamo tako lijep i reprezentativan vjerski objekt u Rijeci', kazao je Hasanović dodajući kako su poruke koje su se čule na otvaranju riječke džamije od dužnosnika Hrvatske, BiH, i Katara mnogo jače od izgreda kojega je kasnije počinio jedan pijani mladić.