NEMIRNA SIRIJA

Stanovništvo Homsa ljutito na arapske promatrače

28.12.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Voditelj promatrača Arapske lige nije u srijedu vidio 'ništa zastrašujuće' u gradu Homsu, središtu pobune protiv režima u Siriji, a njegova je ocjena razbjesnila stanovništvo koje je izgubilo povjerenje u misiju već na početku njezina rada

Sudanski general Mustafa Dabi rekao je kako njegovoj ekipi treba više vremena da obiđe Homs prije nego što izrekne konačnu ocjenu. 'Na nekim mjestima stanje nije dobro... Ali nije bilo ničeg zastrašujućeg, makar dok smo bili ondje. Bilo je mirno i nije bilo borbi', rekao je Dabi.

Stanovnici četvrti Baba Amra, koja je najteže bila pogođena tenkovskim napadima sirijske vojske na prosvjednike, rekli su da promatrači ne odgovaraju na njihove zahtjeve.

Homs je središte devetomjesečne pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada i postalo je mjesto najvećeg krvoprolića u sukobima vojske s prosvjednicima.

'Čini nam se da je naš glas bio glas vapijućeg u pustinji', rekao je stanovnik Babe Amra i aktivist Omar. 'Sve smo svoje nade stavili na Arapsku ligu, ali ti promatrači, čini si, ne razumiju kako režim radi, čini se da nisu zainteresirani za patnje i smrt s kojima su ljudi suočeni', dodao je.

Dabi je rekao kako njegova ekipa nije vidjela tenkove, no vidjela je neka oklopna vozila. Agencije i aktivisti u utorak su prenijeli da su se tenkovi povukli netom prije nego što je u Homs stigla promatračka misija.

Dan prije dolaska promatrača u tome je gradu ubijeno više od 30 osoba. U devet mjeseci, koliko traje pobuna, po podatcima Ujedinjenih naroda, ubijeno je više od 5.000 ljudi.

Stanovnici kažu da promatrače nisu mogli nagovoriti da uđu u četvrti najviše pogođene nasiljem.

Promatrači Arapske lige nastoje utvrditi drži li se Asad obećanja o uspostavi mirovnog plana kojim bi se zaustavila vojna represija protiv prosvjednika koji već devet mjeseci traže bitne političke i društvene promjene.