stiže novo nevrijeme

Stanovnici Kalifornije krenuli u čišćenje i obnovu, ali pogodit će ih još najmanje dvije oluje

13.01.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Stanovnici Kalifornije iskoristili su stanku u višetjednom potopu da uklone srušena stabla, obnove dalekovode i pripreme hrpe vreća s pijeskom prije nego što nova serija oluja od petka ponovo pogodi državu

Za zajednice u okrugu Monterey, blizu rijeke Salinas koja još raste, još vrijedi zapovijed za evakuaciju jer su vlasti upozorile da bi zbog vodenog puta kućanstva i tvrtke mogli ostati odsječeni. U olujama je poginulo 19 ljudi. Petogodišnji dječak kojeg je bujica odnijela u okrugu San Luis Obispo još uvijek nije pronađen do četvrtka navečer.

Najmanje još dva olujna sustava trebala bi pogoditi Kaliforniju i pacifički sjeverozapad počevši od petka i tijekom vikenda, priopćila je nacionalna meteorološka služba, uključujući još jednu atmosfersku rijeku, sustave guste vlage koji su u Kaliforniju dospjeli iz tropskog Tihog oceana. Državu je već pogodilo sedam takvih vremenskih sustava u zadnja dva tjedna. Neki stanovnici poluotoka Monterey i dijelova područja Salinas mogli bi tri dana biti odsječeni od drugih zajednica jer su ceste poplavljene.

  • +18
Oluja u Kaliforniji Izvor: Profimedia / Autor: Daniel A. Anderson / Zuma Press / Profimedia

Policijska čelnica okruga Monterey Tina Nieto rekla je da su njezini policajci išli od vrata do vrata u zajednicama obuhvaćenim naredbama o evakuaciji pozivajući ljude da odu. Rekla je da se očekuje da će rijeka doći do razine poplave do 23 sata. Ceste širom države postale su neprohodne zbog odrona blata i snijega. U glavnom gradu Sacramentu, ekipe su nastavile s čišćenjem srušenog drveća i vraćanjem struje, prije nego što kiša ponovno počne padati u petak.

  • +8
Oluja u Kaliforniji Izvor: EPA / Autor: JOHN G. MABANGLO