KONCESIJA NA AUTOCESTE

Stanićev vapaj Ustavnom sudu: Zaustavite Vladu!

27.11.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Kao što je već najavljeno, inicijativa Ne damo naše autoceste zatražila je moratorij na sva postupanja vezana uz monetizaciju, odnosno zatraženo je da Ustavni sud donese rješenje o određivanju privremene mjere kojom se Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zabranjuje poduzimanje daljnjih koraka u postupku davanja koncesije za javne usluge za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta do objave rezultata državnog referenduma

'Svjetska je praksa da se, kada građani od svojih vlada zatraže neki zahtjev u javnom interesu, dalje po tome ne postupa, no naša vlada uporno ignorira volju svojih građana koji su s preko 530.000 prikupljenih potpisa pokazali da su protiv koncesija na autoceste. Štoviše, ministar Hajdaš Dončić u svom je nedjeljnom javnom istupu pokazao visok stupanj tolerancije za korupciju, rekavši da pljačka nije najveći problema HAC-a, a mi znamo da je HAC sinonim za pljačku. K tome je ministar uputio prijetnju radnicima HAC-a da će prodati HAC-ONC. Želimo da se vidi tko su i kakve su osobe koje provode koncesiju', kazao je na press konferenciji ispred Ustavnog suda predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić

Inicijatori referenduma o monetizaciji protive se ne samo koncesijama na autoceste, nego i privatizaciji bilo kojih dijelova HAC-a.

'Svi mi koji smo u akciji Ne damo naše autoceste protiv smo privatizacije autocesta, a nema nikakvog razloga ni za privatizaciju HAC-a. Država može dobro upravljati, ali se mora odreći politički podobnih osoba, mora se odreći klijentelizma i treba dati šansu svim građanima RH, inače općenito menadžerima, pa ako treba i stranima, za upravljanje, ali u državnom vlasništvu', poručio je Stanić.

Od Ustavnog suda inicijativa očekuje brzu reakciju.

'Svaki dan odgađanja donošenja odluka RH stvara dodatni trošak i zbog toga očekujem visoku odgovornost Ustavnog suda jer danas svi moramo razmišljati o tome s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Svaki trošak koji nam nije neophodan u ovom trenutku treba spriječiti jer građanima se uskraćuje puno toga, građani se odriču sve ovo vrijeme u krizi i zbog toga svi moramo biti odgovorni kad su u pitanju društvena sredstva te moramo učiniti sve da spriječimo svaku moguću štetu koja se događa', smatra Stanić.

Inicijativa Ne damo naše autoceste kratko je predstavila i financijski izvještaj, odnosno predstavila troškove prikupljanja potpisa.

Ukupni trošak je nešto manji od 625.000 kuna, što je najvećim dijelom stiglo od članarina pet sindikata dok je pet udruga osiguralo sredstva iz projekata prethodno odobrenih na javnim natječajima nekoliko donatora. Najviše novca osigurali su Nezavisni cestarski sindikat i Pravo na grad.

RTL Autor: RTL