APSURD DOK POSTUPCI TRAJU

Stanarima Kupske ni prebijene lipe, Tehnici 15 milijuna kuna?

26.10.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Stanari Kupske pitaju se kako je Tehnika mogla dobiti odštetu prije presude, a oni koji su pretrpjeli milijunske štete na svojim kućama ni nakon četiri godine od urušavanja nisu dobili ni lipe, nego još moraju platiti i sudske troškove

Po kojoj je osnovi osiguravateljska kuća Euroherc građevinskom poduzeću Tehnika isplatila novac za štetu nastalu u Kupskoj s obzirom na to da je uvjet za realizaciju police pretpostavka da ne postoji počiniteljeva krivnja, što u ovom slučaju nije moguće utvrditi s obzirom da sudski postupak još traje, pita i odvjetnica dijela oštećenih stanara Kupske Doris Košta

Informacija o odšteti Tehnici pojavila se još prije otprilike mjesec dana, a na nju je na posljednjem u nizu prosvjedu stanara, ogorčenih time što Tehnika ponovno namjerava započeti s radovima na istom mjestu, podsjetio predsjednik Zelene akcije, udruge koja je podržala prosvjed, Tomislav Tomašević: 'Ne možemo vjerovati kakva je ovo pravna država da četiri godine traju sudski postupci i stanari nisu dobili ni kune za kuće koje su se urušile ili odštetile, za to što su bili dva mjeseca u izgnanstvu, za to što i dalje sad strahuju hoće li se dogoditi slična stvar, a poduzeće koje je to skrivilo je dobilo odštetu od osiguravajućeg društva.'

Kolika je odšteta, službeno nije poznato, no spominjalo se iznos od 20 milijuna kuna, a odvjetnica Košta kaže da stanari tvrde da imaju pouzdane informacije da je riječ o 15 milijuna kuna koji su sjeli na račun Tehnike koja njima istovremeno ne želi platiti niti prebijenu lipu odštete. Što kažu na ove navode i kako stvari stoje, pokušali smo provjeriti i u Tehnici te Eurohercu, no njihove odgovore još čekamo.

Stanari su podsjetili i da Tehnika zapravo nije zanijekala da je dobila novac, ali im nisu htjeli reći koliko, pod kojim uvjetima i za što, a javnost bi to trebala znati. U međuvremenu, Košta podsjeća da su 'tijekom sudskog procesa Tehnika i HEP krili ime nositelja police osiguranja, ali u raspravi se pojavio Euroherc kao reosiguravatelj nepoznate strane osiguravajuće kuće'. Čudno je to što kazneni postupak koji su zbog odštete pokrenuli stanari još uvijek nije gotov, a njegovo okončanje, odnosno pravomoćna presuda, predstavlja preduvjet za realizaciju police osiguranja. I to samo u slučaju da se dokaže da Tehnika u konkretnom slučaju nije kriva za nastalu štetu', upozorava Košta.

Krajem listopada, dakle, ovih dana trebao bi biti saslušan vještak iz Slovenije, koji će dati svoju ocjenu o krivnji Tehnike za urušavanje u Kupskoj ulici, dodala je Košta. Stanari su, podsjetimo, zbog ometanja svojega posjeda tužili Tehniku i HEP čiju podzemnu garažu Tehnika radi, ali tu su bitku izgubili i dobili račun za sudske troškove. Sud je u presudi zaključio da nije dokazana veza između radova i oštećenja, ali i da jest, smetanja posjeda ne bi bilo. Koliko god nerazumna, kakvom je smatraju stanari, ta presuda bila, ona ipak nije važna za daljnje postupke, jer se na sudu još uvijek vodi kazneni i postupak za naknadu štete.

Upravo zato stanarima nije jasno temeljem čega je Tehnika mogla dobiti novac za odštetu ni kako HEP pod izlikom sanacije smije graditi neboder na mjestu urušavanja dok njima prema prostornom planu nije dopušteno ni nadograditi kuće. Inače, nakon što je sud donio presudu samo u slučaju ometanja posjeda, oglasiose bio i gradonačelnik Milan Bandić, koji je tada najavio da će gradske službe voditi pravnu bitku za povrat novca uz kamate od pravne osobekoju smatraju odgovornom za urušavanje jer je Grad Zagreb stanarimaplatio smještaj u hotelu u Remetincu i sanaciju ulice sve zajedno uvrijednosti od gotovo tri milijuna kuna. U međuvremenu se oko toga više nije oglašavao.

Stanari, međutim, ne odustaju od sudske bitke, kao ni od sastanaka i razgovora s HEP-om koje, doduše, smatraju 'mlaćenjem prazne slame', ali i najavljuju nove prosvjede ako uslijed nastavka urbanističkoga terora ne prestane gradnja, kako ga nazivaju, Big Brothera u njihovom dvorištu.

Ogorčeni stanari Kupske