SRPSKI PREMIJER

'Srušit ćemo spomenik albanskim teroristima'

31.12.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju Radio-televiziji Srbije (RTS) da će srbijanske vlasti do 17. siječnja srušti spomenik koji su u središtu Preševa, na jugu Srbije, lokalni Albanci podigli poginulim pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).

Dačić je sinoć, reagirajući na poziv predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja vlastima Srbije da se ponašaju u skladu s europskim standardima, u izjavi RTS-u rekao kako 'nije siguran da je bilo gdje u Europi' moguće da se podižu spomenici pripadnicima terorističke organizacije.

'Mi ćemo se upravo ponašati europski, to znači - sklonit ćemo taj spomenik. Nisam siguran da je bilo gdje u Europi moguće da se podižu spomenici pripadnicima terorističke organizacije i onima koji su izravno sudjelovali u ubojstvu policajaca i vojnika', rekao je Ivica Dačić RTS-u u povodu poziva vođe Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja da se Srbija ponaša europski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM-a u Preševu.

Zbog prethodne najave Ivice Dačića da će iz središta Preševa milom ili silom biti uklonjen spomenik borcima paravojnog OVPBM-a, vođa Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj sastao se u subotu s predstavnicima Albanaca s juga Srbije i potom pozvao Beograd da se 'ponaša europski' u vezi sa spomenikom te dodao kako se nada da će 'službeni Beograd upotrijebiti europske kriterije ponašanja u tom slučaju'.

'Spomenik u centru grada, a ne na nekoj drugoj lokaciji, izravno je provociranje države', ocijenio je Dačić

Vlada u Beogradu lokalnoj je vlasti ponudila da ukloni spomenik iz središta Preševa najkasnije do 17. siječnja, kada bi se u Bruxellesu ponovno trebali susresti premijer Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci

'Međunarodne organizacije, posebno one koje tamo djeluju, same su predložile da to Albanci sami urade. Ja sam spreman na takvu vrstu kompromisa', naglasio je premijer Srbije i, unatoč ranijoj najavi da neće putovati u Bruxelles ostane li spomenik u Preševu, rekao je da će sigurno ići u sjedište EU.

'Ako se on ne ukloni, mi ćemo ga ukloniti, tako da ne postoji pitanje hoću li ja ići u Bruxelles. Ići ću sigurno, samo tad više neće biti spomenika u centru Preševa', istaknuo je Dačić u izjavi RTS-u.

Spomenik s 27 ispisanih imena poginulih pripadnika paravojne postrojbe Albanaca s juga Srbije OVPBM, koja je organizirala oružanu pobunu na jugu Srbije početkom 2000. godine s ciljem da taj dio pripoji Kosovu, podignut je sredinom studenoga.

Zastupnik Albanaca u parlamentu Srbije Riza Halimi ocijenio je tada kako se 'podizanje spomenika temelji na odluci skupštine (Preševa) da se trg ispred zgrade općine nazove imenom palih boraca OVPBM'.

Premijer Ivica Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova, pozvao je 21. studenoga Albance da uklone spomenik i postavljanje tog obilježja nazvao 'nepotrebnom provokacijom'.

Ploča mora biti uklonjena i bolje da ju sami uklone. Nemamo dilemu da su Preševo i Bujanovac dio Srbije. Neka to kaže i međunarodna zajednica da ne bi sutra bilo govora o ‘prekomjernoj uporabi sile’, rekao je Dačić i upozorio kako bi skidanje spomenika u Preševu 'moglo izazvati sigurnosne probleme', ali i naglasio da 'država mora reagirati povodom te provokacije i nedopustivog akta'.