KOBNI LET ZA UKRAJINU

Sve više indicija da ukrajinski avion nije tek tako eksplodirao: Iran odbija dati crnu kutiju, Ukrajinci ne isključuju terorizam

08.01.2020 u 06:16

Bionic
Reading

Poginuli su svi putnici i članovi posade ukrajinskog zrakoplova koji se srušio u Iranu, potvrdio je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Ukrajinsko veleposlanstvo u Teheranu prvo je priopćilo da je zrakoplov pao zbog kvara motora i da se nesreća zasad ne povezuje s terorizmom, a potom je tu objavu uklonilo s internetske stranice i u novom priopćenju poručilo da je prethodna objava 'neslužbena' te da se uzroci nesreće još utvrđuju

Među žrtvama su 82 putnika iz Irana, 63 iz Kanade, 11 iz Ukrajine uključujući devet članova posade, 10 iz Švedske, četiri iz Afganistana, te po troje iz Njemačke i Britanije, rekao je ukrajinski šef diplomacije Vadym Prystaiko. Avioprijevoznik Ukraine International Airlines u međuvremenu je objavio listu putnika.

Iranska državna agencija IRNA izvijestila je da je do nesreće došlo nakon što se zapalio motor aviona, a poginulo je svih 167 putnika i devet članova posade. Zrakoplov se srušio 10-ak kilometara od aerodroma na jugu Teherana.

Dužnosnik gradske uprave zadužen za krizna stanja Mansour Darajati rekao je IRNA-i da je u zrakoplovu bilo oko 140 iranskih državljana, a čelnik nacionalne agencije za krizna stanja Hossein Koulivand da je poginulo 147 Iranaca i 32 stranih državljana. Razlike u podacima kojima raspolažu ukrajinske i iranske vlasti mogle bi se objasniti dvojnim državljanstvima putnika.

  • +31
Pad ukrajinskog aviona u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Zrakoplov Boeing 737-800 NG avioprijevoznika Ukraine International Airlines na letu PS752 iz Teherana u Kijev srušio se nekoliko minuta nakon polijetanja s aerodroma Imam Homeini u 6:12 sati po lokalnom vremenu. Iranska televizija javila je da pilot nakon polijetanja nije objavio uzbunu, a tamošnji Crveni križ da nema šanse da je itko preživio nesreću.

Upitan na brifingu u Kijevu je li moguće da je zrakoplov sruišen raketom, ukrajinski premijer Oleksiy Honcharuk upozorio je da ne treba špekulirati dok ne budu poznati rezultati istrage. Potvrdio je da Ukrajina od 9. siječnja zabranjuje letove svojim zrakoplovima iranskim zračnim prostorom.

Ievguen Dihn, predsjednik privatne aviokompanije Ukraine International Airlines, rekao je na konferenciji za novinare da je srušeni Boeingov zrakoplov bio star samo četiri godine, a posljednje redovito tehničko održavanje imao je u ponedjeljak.

'To je bio jedan od naših najboljih zrakoplova s izvrsnom i jako sigurnom posadom', rekao je Dihn.

'Moja iskrena sućut svim rođacima i prijateljima putnika i posade', poručio je predsjednik Volodimir Zelenskij, najavljujući da će se hitno vratiti iz posjeta Omanu u Kijev.

I on je pozvao je da se ne šire 'špekulacije ili neprovjerene teorije o katastrofi' dok se ne objavi službeni izvještaj o uzrocima nesreće.

Pad ukrajinskog zrakoplova u Iranu Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Avioprijevoznik je priopćio kako je srušeni avion posljednji put bio na održavanju u ponedjeljak. U istrazi će, naveo je Ukraine International Airlines, uz avioprijevoznika sudjelovati zrakoplovne uprave Ukrajine, Irana, predstavnici tvrtke Boeing i ukrajinskog Nacionalnog ureda za istraživanje zrakoplovnih nesreća.

Spasioci su na mjestu nesreće pronašli jednu crnu kutiju iz zrakoplova, javljaju iranski mediji. U međuvremenu, objavljeno je da je čelnik organizacije za civilno zrakoplovstvo u Teheranu, Ali Abedzadeh, kazao da Iran neće dati crnu kutiju Boeingu i da se u ovom trenutku ne zna kome će se ta kutija poslati kako bi se analizirali podaci, izvijestila je poluslužbena agencija Mehr, prenosi Reuters.

'Vatra je toliko snažna da ne možemo djelovati, a 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter su na mjestu događaja', rekao je Pirhossein Koulivand, šef iranskih hitnih službi.

Iranac Din Mohammad Qassemi, koji živi u blizini mjesta pada aviona, kaže da je u tom trenutku gledao vijesti o raketnom napadu na Amerikance u Iraku.

'Čuo sam snažnu eksploziju i sve su se kuće počele tresti. Vatra je bila posvuda', rekao je za Associated Press. 'Pomislio sam da su (Amerikanci) nas počeli gađati, pa sam se sklonio u podrum. Mešto kasnije izašao sam i vidio da je pao avion. Dijelovi tijela ležali su posvuda', opisao je.

Ukrajina u Iran planira poslati posebne zrakoplove koji će prevesti tijela poginulih, te za to čeka odobrenje službenog Teherana.

Zrakoplovna nesreća u Iranu Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC

Zrakoplovni stručnjak Todd Curtis rekao je BBC-u da je srušeni zrakoplov proizveden 2016. godine i nov je isporučen ukrajinskom avioprijevozniku. Najavio je da bi u istragu nesreće trebali biti uključene vlasti Irana, SAD-a i Francuske, iako je nejasno kako će se organizirati suradnja s obzirom da je Iran trenutno pod američkim sankcijama, uz veliku napetost u odnosima Teherana i Washingtona.

'Ne može se odbaciti mogućnost da je nešto izvan samog zrakoplova, sudar u zraku ili neki drugi problem, moglo biti razlogom nesreće', rekao je Curtis.

Hassan Razaeifar, iranski dužnosnik zadužen za zrakoplovne nesreće, rekao je da kako se čini da pilot u posljednjim trenucima nije mogao komunicirati s kontrolorima leta u Tehranu.

Trenutno je u pogonu nekoliko tisuća zrakoplova Boeing 737-800 širom svijeta, a iza njih su deseci milijuna letova. Te letjelice dosad su imale 10 incidenata, uključujući ovaj pad, u kojima je najmanje jedna osoba smrtno stradala, rekao je Curtis.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.