gradsko vijeće splita

Srušen kvorum, četvero Kerumovih vijećnika i Ante Franić napustili sjednicu

26.04.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Četvero vijećnika Kerumove Hrvatske građanske stranke i nezavisni vijećnik Ante Franić napustili su današnju sjednicu Gradskog vijeća Splita i tako srušili kvorum, spriječivši donošenje odluke o gradnji dvije nove javne garaže i početku privatizacije Košarkaškog kluba Split

Premda je predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić najavio pokušaj sazivanja nastavka sjedniceto se po svemu sudeći neće dogoditi jer su nakon prekida vijećnici stranke Centar dosadašnjeg gradonačelnika Ivice Puljka otišli protokolirati svoje ostavke. Očekuje se da će, nakon što su ih jučer ovjerili kod bilježnika, to uskoro učiniti i devet vijećnika HDZ-a.

Na samoj sjednici HGS-ovci i Franić 'držali' su kvorum u nekoliko početnih točaka, no povukli su se kada je došao red na izglasavanje odobrenja gradskoj tvrtki 'Split parking' za zaduženje od 60 milijuna kuna, čime bi se nakon više odgoda započela gradnja nove dvije i sanacija više postojećih gradskih garaža.

Za taj posao već su odabrani izvođači, proveden je javni natječaj na kojemu se najpovoljnijom pokazala OTP banka s kamatom na kredit od samo 0,82 posto. Kako njena ponuda vrijedi do 30. travnja, izvjesno je da će se kompletna procedura morati ponovno provesti, što znači da slijedi odgoda od najmanje godinu dana.

'Poništavanje natječaja znači i višestruko skuplje iznose na ponovljenom, zbog poskupljenja radova u cijelom svijetu. Ili ćemo krenuti za petnaestak dana, ili sve prolongirati. Ako se ne usvoji ovaj plan, molim vas i razvlastite 'Split parking' i od investicija jer ne želim snositi odgovornost za višestruko skuplje radove', apelirao je ranije direktor ove gradske tvrtke Marko Bartulić.

  • +9
Posljednja sjednica Gradskog vijeća Splita uoči izbora Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic/ CROPIX

Uslijedila je pauza nakon koje je HGS-ov Igor Stanišić objavio da napuštaju sjednicu.

'Citirat ću poznatu političarku iz prošlog mandata: ona je, naime, na sjednici 13. travnja 2021. godine postala uzor svim rušiteljima kvoruma. To je Marijana Puljak. Kazala je tada kako se 'ništa loše neće dogoditi' odlaskom sa sjednice. I to su joj ljudi honorirali na izborima. Ja ću se odlučiti na sličan potez premda situacija nije uobičajena. Jesu li kolege pogriješile dajući ostavku? Mislim da jesu, ali svatko odlučuje za sebe. U ovom trenutku mislim kako nije dobro da odlučujemo o zaduženju od 60 milijuna kuna 'Split parkinga', nije dobro da odlučujemo o prodaji KK Split. Neka odluku donesu neki drugi ljudi', rekao je Stanišić i srušio kvorum.

Podsjetimo, prije nešto više od godine dana situacija je bila vrlo slična, samo sa zamijenjenim ulogama: tadašnja oporba opstruirala je posljednju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su se trebale donijeti odluke o garažama i početku izmjena splitskog GUP-a, a HDZ i HGS žestoko su ih optuživali da rade protiv interesa grada.

I u jednom i u drugom slučaju nastradale su nesretne javne garaže, a ove godine nije došla na red ni odluka o početku privatizacije Košarkaškog kluba Split s početnom cijenom od 4 milijuna eura, za koju navodno postoje zainteresirani investitori, te o smjeni intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećka Šestana.

Grad je sada u punom smislu te riječi u bezvlašću, čekaju se izbori najavljeni za konac lipnja.