prije izbora

Gradsko vijeće Splita: U Banovini se ipak pojavila većina vijećnika. Kvorum postoji, pitanje je hoće li se održati

26.04.2022 u 06:52

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće danas održava posljednju sjednicu uoči najavljenog raspuštanja i raspisivanja izvanrednih izbora, koji bi se trebali održati 26. lipnja, paralelno s izborima za gradonačelnika.

U gradskoj vijećnici u Banovini - prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa - ipak se pojavila većina vijećnika: uz vladajuće tu je još Ante Franić i nekoliko vijećnika Kerumove Hrvatske građanske stranke. Kvorum postoji, pitanje je ipak hoće li se održati do kraja sjednice.

Gradonačelnik u ostavci Ivica Puljak prethodno je objavio da će nakon HDZ-ovaca i vijećnici njegovog Centra s današnjim danom potpisati svoje ostavke, čime se stječu uvjeti za raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje izvanrednih izbora.

'Nadamo se da će se u isto vrijeme održati i kotarski izbori i da će građani Splita imati priliku dati svoje mišljenje jesu li za ovaj smjer koji smo mi zacrtali', kazao je Puljak.

Bilo je pitanje hoće li sjednice uopće biti.

Devet vijećnika HDZ-a, naime, u ponedjeljak ujutro je kod javnog bilježnika ovjerilo svoje ostavke, suprotno najavama da će to učiniti nakon sjednice 'na kojoj treba donijeti niz važnih odluka za grad', pa nije bilo izvjesno hoće li se oni uopće pojaviti. Ukoliko to ne učine HDZ-ovci, izvjesno je da neće ni četvero vijećnika Kerumovog HGS-a. A kako je vijećnica stranke Možemo Tamara Visković svoju ostavku protokolirala još prije dva tjedna, dok je SDP-ov Goran Kotur najavio da je spriječen, održavanje same sjednice ovisilo je o jednom jedinom čovjeku - nekadašnjem SDP-ovcu i današnjem nezavisnom vijećniku Anti Franiću.

  • +9
Posljednja sjednica Gradskog vijeća Splita uoči izbora Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic/ CROPIX

Dakako, pod uvjetom da se na njoj pojave kompletna vladajuća koalicija i njoj bliski vijećnici.

Na samoj sjednici trebalo bi se odlučiti o raspisivanju 'najmanjih' kotarskih izbora, za koje je također predviđen termin 26. lipnja, ali tu je i niz odluka poput pokretanja privatizacije Košarkaškog kluba Split s početnom cijenom od 4 milijuna eura, potom te odobrenja zaduženja gradskoj tvrtki 'Split parking' koja bi sa 60 milijuna kuna kredita napokon trebala početi s gradnjom nekoliko novih javnih garaža.

Za ovu odluku provedena je sva procedura i na stolu je ponuda OTP banke uz kamatu od 0,8 posto, koja vrijedi do 30. travnja. Ukoliko se ona ne donese, izvjesno je novo višemjesečno odgađanje početka gradnje garaža, ali i znatno skuplje zaduženje 'Split parkinga' u budućnosti.

Gradski vijećnici trebali bi raspravljati i o programskom i financijskom okviru za rad Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu - odnosno, u prijevodu, o mogućoj smjeni današnjeg intendanta Srećka Šestana i pokretanju procedure raspisivanja natječaja za njegovog nasljednika. Šestanu je već ranije uskraćena podrška Kazališnog vijeća, a otkriven je i tajni aneks ugovora o radu kojega je prije dvije godine potpisao s Kerumu bliskim ravnateljem Opere Jurom Bučevićem, no još uvijek uživa podršku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.