DJELOMIČNO SRBIMA

Srpski MUP-ovac Dačić se ispričava za 'devedesete'?!

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 04.01.2012 15:09
  • Objavljeno 04.01.2012 u 13:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ivica Dačić, zamjenik srpskog premijera, ministar policije i predsjednik Socijalističke partije Srbije otvorio je dušu novinaru tjednika Pressa te istaknuo da bi se njegova partija mogla ispričati građanima zbog problema tijekom 90-ih godina

'Kada je riječ o partiji čiji sam predsjednik, smatram da trebamo sagledati sve ono što je bilo prije 2000. godine i izvući pouke da se to više nikada ne ponovi. U tom smislu mogli bismo se ispričati građanima zbog problema koji su nastajali u to vrijeme, zbog kojih smo možda dijelom bili krivi mi, dijelom opća situacija u kojoj smo se tada nalazili', izjavio je Dačić.

Na pitanje kome bi se konkretno ispričao Dačić ipak nije dao posve konkretan odgovor već je samo poručio da 'onaj tko nije svjestan svojih grešaka, od njih nema niti koristi', istaknuvši da su problemi iz 90-ih godina, 11 godina poslije 5. listopada, 'gotovo isti, pa čak i veći'.
U maniri ispričavanja građanima, Dačić je zatražio i od policajaca da se ispričaju Beograđanima zbog kolapsa koji su prouzročili prošlotjednim štrajkom.

Ipak Dačić nije tako mekan kada je u pitanju europski put Srbije i pitanje sukoba na Kosovu. Izjavio je da Srbija treba pronaći kompromis sa Europom, ali pod parolom 'Europa koliko god je to moguće', a ne 'Europa po svaku cijenu'.

Pojasnio je i neke svoje izjave o zategnutom stanju na Kosovu koje se u konačnici svode na poruku Thaciju da Srbi nisu 'podigli bijelu zastavu'. Istaknuo je da je nerealno da Srbija zahtijeva da cijelo Kosovo bude dio Srbije, ali i naglasio da Srbi nikada neće prihvatiti da budu dio nezavisne države Kosovo. Ponovio je stoga svoj stav da se Srbija treba zalagati za razgraničenje, odnosno da Srbi koji žive na Kosovu imaju poseban status od, kako je rekao, 'nečega što se zove nezavisna država Kosovo'.

Na pitanje tko je po njemu glavni krivac za današnje stanje na Kosovu - Tito, Milošević ili Koštunica, Dačić je rekao da po svim istraživanjima građani za stanje na Kosovu najviše krive sadašnju srpsku vlast, dok je na drugom mjestu liste krivaca Slobodan Milošević. No unatoč takvu mišljenju građana, Dačić smatra da za pitanje Kosova nije kriva nijedna srpska vlast, već kako je rekao, albanski separatizam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi