GLAVAŠEVIĆ U FOKUSU

Srpski mediji o prosvjedu protiv ćirilice u Zagrebu

08.04.2013 u 07:42

Bionic
Reading

Svi srpski elektronički mediji i internetski portali beogradskog tiska izvijestili su u nedjelju o prosvjedu protiv ćirilice u središtu Zagreba, ali su ta izvješća bila u drugom planu jer je mnogo više pozornosti posvećeno konzultacijama državnog vrha uoči 9. travnja do kad se Beograd treba izjasniti o ponudi iz Bruxellesa za rješenje problema kosovskih Srba

Radiotelevizija Srbije (RTS) u večernjem dnevniku iz Zagreba navodi procjene organizatora da se na Trgu bana Jelačića okupilo oko 60.000 ljudi iz cijele Hrvatske, te procjene policije da je bilo oko 20.000 prosvjednika, a u kratkom video zapisu pobrojani su zahtjevi organizatora i emitirana izjava zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca da poruke sa prosvjednog skupa nisu dobre za Hrvatsku.

'To nisu dobre poruke i o tome treba povesti ozbiljnu raspravu u Hrvatskoj jer to Hrvatskoj ne koristi', rekao je Pupovac.

Detaljnije izvješće s prosvjeda u Zagrebu objavljeno je na internetskoj stranici RTS, a slično je i sa ostalim web stranicama beogradskih medija.

Tako 'Večernje novosti' o prosvjedu izvješćuju pod naslovom 'Silom ćemo spriječiti ćirilične table' i navode kako je na skupu ratnih veterana na Trgu bana Jelačića zatraženo da se Vukovar proglasi područjem od posebnog pijeteta i da time bude izuzet od uvođenja dvojezičnosti.

'Politika' prenosi kako se u Zagrebu okupilo 25.000 ljudi, te da je u programu koji je protekao bez incidenata 'nastupao i kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Thompson čiji je izlazak na binu dočekan ovacijama i bakljama'.

'Blic' među ostalim navodi kako su nevladine udruge osudila diskriminatorne poruke sa prosvjeda 'Ne ćirilici u Hrvatskoj' i pozvale vladu Zorana Milanovića da 'poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj'.


Jedno od najopsežnijih izvješća među elektroničkim medijima imao je B92, na čijoj se internetskoj stranici navodi i izjava sina Siniše Glavaševića, ubijenog novinara koji je 1991. godine postao jednim od simbola opkoljenog Vukovara.

'Moj otac je bio prije svega novinar. Bio je Vukovarac i volio je multikulturni karakter našeg grada i prilično sam siguran da on sam ne bi nikad stao iza ove inicijative, pogotovo u ovom kontekstu. Osim toga, moja obitelj nikada nije koristila mog oca za politički marketing. Mislim da je izrazito nekorektno ovo što je Stožer danas napravio', navodi B92 izjavu Bojana Glavaševića, sina ubijenog ratnog reportera Siniše Glavaševića.

Inače, među udarnim vijestima iz regije i svijeta najviše pozornosti u nedjelju u Beogradu privukli su izbori u Crnoj Gori, prosvjed u Zagrebu i situacija na Korejskom poluotoku.