IZOSTANAK REGIONALNIH LIDERA

Srpski mediji o Nikolićevoj inauguraciji

12.06.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Srbijanski mediji objavljuju u utorak izvješća o jučerašnjoj inauguraciji novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića prenoseći informacije o samom činu i njegovim sudionicima, no ne komentirajući posebice nedolazak predsjednika većine zemalja regije na svečanost inauguracije

Odsutnost regionalnih čelnika spominje se u sklopu izvješća o svečanosti, u kojoj je od predsjednika zemalja regije nazočio samo crnogorski predsjednik Filip Vujanović, dok u pogledu odsutnosti predsjednika Hrvatske, Slovenije, Makedonije i predsjednika predsjedništva Bosne i Hercegovine za sada nije bilo većih reakcija u srbijanskoj političkoj javnosti, osim izjave predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića koji je njihov nedolazak ocijenio kao 'organizirani bojkot' i uvredu za Srbiju, a ne samo za Nikolića.

Među rijetkim reakcijama stručne javnosti je i ocjena predstavnika Europskog ekonomskog instituta u Bruxellesu Dragomira Jankovića za televiziju B92 da to što, osim Vujanovića, na svečanosti nije bilo niti jednog predsjednika zemalja regije, nije dobro ni za predsjednika Nikolića niti za Srbiju.

Srbijanska agencija Tanjug izvijestila je o tome kako nedolazak predsjednika zemalja regije komentiraju svjetske agencije, navodeći kako je američka agencija AP istaknula da iako su pozvani, predsjednici Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije, 'balkanskih država koje su bile uvučene u krvavi raspad bivše Jugoslavije tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, izbjegli su svečanost inauguracije u Beogradu'. Dodaje se kako je agencija France Presse javila da je novi srbijanski predsjednik bio 'žestoko kritiziran u inozemstvu' zbog izjava koje je dao o Srebrenici i da je 'naljutio Zagreb zbog izjave o ratu 1991-1995. između Hrvatske i pobunjenih Srba poduprtih iz Beograda'.

'Svi regionalni šefovi država, osim crnogorskog predsjednika Vujanovića, u ponedjeljak su bojkotirali prijem, što je znak koliko su Nikolićeve izjave poremetile osjetljive odnose sa susjedima', premda je Nikolić pokušao smiriti situaciju, navela je francuska agencija, a prenio Tanjug.

Ističe se i kako je britanska agencija Reuters također primijetila izostanak regionalnih lidera, između ostalih i predsjednika Albanije, i navela da je razlog 'nekoliko kontroverznih Nikolićevih komentara poslije njegova izbora prije tri tjedna'.