ČLAN TAMOŠNJEG STOŽERA

Srpski epidemiolog ima vrlo hrabru prognozu o tome kako će korona izgledati iduće godine

11.08.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Očekujem da će se virus od sljedeće godine ponašati kao gripa, da će se sezonski pojavljivati ​​i ostaviti puno blaže posljedice, rekao je član srpskog Kriznog stožera i epidemiolog Predrag ​​Kon

Dodaje kako se lambda soj niti ne nazire, postoje samo pojedinačni slučajevi ulaska u Europu, a vjerojatno se neće dalje širiti, piše Nova.rs.

Kako je rekao, pitanje je hoće li soj koji je registriran u prosincu 2020. u Južnoj Americi biti zarazniji, jer to također ovisi o zemlji.

"Lambda bi se mogla pojaviti iznenada i biti pomalo otporna na cjepiva, ali ne u potpunosti jer mora postojati određena učinkovitost cjepiva.

"Čak 30 posto zaštite je neka zaštita i to je velika korist", kaže dr. Kon, dodajući da je čuo da japansko istraživanje pokazuje da lambda ima tri mutacije u šiljku proteina te je zaraznija i otpornija na antitijela, ali vrijeme će pokazati je li to doista tako.

  • +29
Cijepljenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

"Čekam da Sjedinjene Države istraže i objave o tome. Svaka nova značajna varijanta predmet je istraživanja, a druga je priča o tome treba li cjepivo izmijeniti. Zasad je dominantan delta soj, što je daleko zaraznija varijanta jer se njih sedam zarazilo od jednog pacijenta ", dodao je član Kriznog stožera.

Na pitanje hoće li koronavirus postati nešto poput gripe koju ćemo moći liječiti sezonski i neće ostaviti ozbiljne posljedice, dr. Kon kaže:

“To je nešto što smo očekivali. Može se očekivati ​​relativno brzo, već sljedeće godine. Virus će imati priliku održati se zbog onih koji nisu cijepljeni, ali postat će nešto drugo. Sada smo propustili priliku da se za jesen pripremimo većim cijepljenjem, jer je u jednom dijelu potrebno imati veći kolektivni imunitet. Tako se stvara prirodni imunitet. "