PROGONJENI U VIŠEGRADU

Srpski čelnici veličali atentatora Gavrila Principa

28.06.2014 u 22:21

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te najviši dužnosnici Republike Srpske (RS) obilježili su u subotu u Višegradu u istočnoj Bosni stogodišnjicu sarajevskog atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, na svečanosti kojom je dominirala vjerska i nacionalistička ikonografija te veličanje atentatora Gavrila Principa

U Višegradu je bio i partijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej koji je predvodio vjerski obred.

Vučić je u govoru okupljenima poslao pomirljive poruke tvrdeći da Srbija poštuje sve druge i nikom ne želi zlo. Najavio je da RS uvijek može računati na Srbiju i posebne veze s njom sukladno Daytonskom sporazumu.

'Na to imamo pravo a nikome ne smetamo', istaknuo je Vučić.

Predsjedniku RS Miloradu Dodiku istup u Višegradu je poslužio za povijesne analize u kojima je Principa opisao kao borca za slobodu.

Ustvrdio je da su Srbi u BiH uvijek bili, a i danas su izloženi progonima i zaključio da je glavni problem u tome što se od BiH nastoji napraviti jedinstvena država. 'Željeli su to i prije 100 godina i sada to žele', rekao je Dodik.

Naglasio je kako njegova vlada neće dopustiti da se bilo što nameće i da će istrajati u borbi za autonomiju RS-a 'sve do njezine nezavisnosti'.

Srbijanski redatelj rođen u BiH Emir Kusturica osmislio je program obilježavanja sarajevskog atentata u kompleksu Andrićgrad u Višegradu koji je u subotu službeno otvoren nakon trogodišnje gradnje.