USPJEŠNA VJEŽBA

Sredozemlje je spremno za tsunami

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.08.2011 22:57
  • Objavljeno 10.08.2011 u 22:54
Japan tsunami požar

Japan tsunami požar

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Brzo uzbunjivanje na tsunami u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu, Sredozemlju i obližnjim morima prvi puta je uspješno testirano u srijedu, objavio je Unesco u priopćenju

Žarišne točke uzbune na tsunami 31 zemlje sudionice u regiji primile su poruku nešto prije podneva po srednjoeuropskom vremenu od istanbulskog istraživačkog instituta Kandilli elektroničkim putem, telefaksom i putem svjetskog sustava telekomunikacija koji skuplja i objavljuje meteorološke podatke.

'Prvi rezulatati pokazuju da su poruke primljene nekoliko minuta nakon slanja', navela je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu koja je za 2012. najavila obimniju vježba uzbunjivanja na tsunami u regiji, tijekom koje će biti uključeni i mediji.

Iako manje učestali nego u Tihom oceanu, tsunamiji povezani s potresom zabilježeni su i u Sredozemlju i u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu.

Lisabon je 1755. razoren u tsunamiju kojeg je pokrenuo jaki potres na razini pukotine Acores-Gibraltar. Podvodni potres i tsunami koji je uslijedio 1908. odnijeli su 100.000 života na Siciliji i Kalabrij.

Sustav brzog uzbunjivanja na tsunami u sjeveroistočnom Atlantiku jedan je od četiri takva sustava kojima koordinira Unesco-ovo Oceanogafsko međuvladino povjerenstvo (COI). Slični sustavi postoje u Tihom i Indijskom oceanu i na Karibima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi