POVLAŠTENI UVJETI

Srbiji i BiH neprihvatljivo stajalište EU o hrvatskim cigaretama

22.07.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Ministri vanjske i unutarnje trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) Rasim Ljajić i Mirko Šarović ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu da je za obje države neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama i prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dviju zemalja zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA-e i njezina ulaska u EU, priopćeno je u Beogradu.

Ljajić i Šarović sastali su se da bi razmotrili zajednička stajališta prema EU u procesu adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dvije države nakon što je Hrvatska od 1. srpnja postala članicom EU i izišla iz CEFTA-e, priopćeno je iz ureda potpredsjednika srbijanske vlade i ministra vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Ljajića.

'To konkretno znači da Srbija ne prihvaća da se i dalje po povlaštenim uvjetima uvoze cigarete iz Hrvatske u našu zemlju, što važi i za uvoz velikog broja proizvoda iz Hrvatske u BiH', navedeno je u priopćenju iz Ljajićeva ureda.

O svojim stajalištima dvojica ministara izvijestit će i nadležne u Europskoj uniji, navedeno je u priopćenju.

Ljajić i Šarović dogovorili su da i ubuduće koordiniraju stajališta o pitanjima vezanim za procese adaptacije SSP Srbije i BiH s EU te da da zajednički nastupaju u slučajevima kad je potrebna zaštita interesa gospodarstava dviju zemalja u odnosima s EU, navodi se u priopćenju.

Rasim Ljajić u subotu je srbijanskim medijima potvrdio da iz EU postoje pritisci na Beograd da se riješi problem uvoza cigareta iz Hrvatske i da su pregovori u tijeku. Pojedini beogradski mediji prošlog su tjedna pisali kako Bruxelles od Beograda traži pristanak na određivanje kvote za uvoz 1.625 tona cigareta godišnje iz Hrvatske po carinskim stopama od 15 posto, koja važi za zemlje unutar regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA. Carina za duhanske proizvode iz EU je 57 posto. 275566,273175,275904,275769