PROGON BRANITELJA

Srbija spremna prepustiti Purdu Hrvatskoj?

10.01.2011 u 17:34

Bionic
Reading

Srbija je spremna hrvatskome pravosuđu ustupiti slučaj Tihomira Purde, nedavno uhićenog u BiH na temelju tjeralice srbijanskog tužiteljstva, neslužbeno doznaje Hina u ponedjeljak u Beogradu.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u ponedjeljak kako je sigurna da su obje strane spremne sve probleme riješiti u što kraćem roku.

Hina neslužbeno doznaje da bi Srbija Hrvatskoj mogla prepustiti slučaj te da bi o tome moglo biti riječi u srijedu u na sastanku mješovitoga povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa optuženih za ratne zločine u Zagrebu.

"Nije bitno gdje će se suditi i čije će pravosuđe procesuirati okrivljene, nužno je da nitko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin", izjavila je Malović.

Dodala je kako je suradnja glede međunarodne pravne pomoći između Srbije i Hrvatske na iznimno visokoj razini te da će se tako i ubuduće nastaviti.

Malović je rekla da će s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem u srijedu u Zagrebu razgovarati o svim otvorenim pitanjima, uključujući i slučaj Tihomira Purde, te "o daljnjem intenziviranju saradnje dvaju ministarstava", među ostalim i glede utvrđivanja predmeta u kojima su raspisane tjeralice.

Oni će, kako je najavilo srbijansko ministarstvo, sudjelovati na sastanku mješovitoga povjerenstva Srbije i Hrvatske za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Srbijanska agencija Beta, navodeći kako je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor najavila da će o slučaju Purde razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, prenosu u ponedjeljak da je toj agenciji u Tadićevu uredu rečeno da je "legalni put Hrvatske da informaciju o Purdi traži od srbijanskoga ministarstva pravosuđa".