NOVI NAPAD NA NIKOLAIDISA

Srbija prosvjeduje zbog teksta crnogorskog publicista

18.01.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Srbijanska vlada uputila je Crnoj Gori prosvjednu notu u povodu teksta Andreja Nikolaidisa, novinara i književnika te savjetnika predsjednika crnogorskog parlamenta, u povodu njegova autorskog teksta nedavno objavljenog na crnogorskom informativnom portalu 'Analitika', prenose u srijedu elektronički mediji u Beogradu te podsjećaju kako je isti tekst također objavljen na srbijanskom portalu 'e-Novine'

Crnogorskom ministarstvu prosvjednu notu uputio je, kako se navodi, srbijanski veleposlanik u Podgorici Zoran Lutovac, dok je crnogorskom veleposlaniku u Beogradu Igoru Jovoviću prosvjed uputilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

U prosvjednoj noti stoji kako srbijanska strana prenosi crnogorskoj oštar prosvjed u povodu, kako se navodi, krajnje neprihvatljivih stajališta koje Nikolaidis iznosi u javnost posljednjih godina, a koja su kulminirala u tekstu naslovljenom 'Šminkanje političkog monstruma', objavljenog 13. siječnja na portalu 'Analitika'.

Dodaje se da je riječ o 'izrazito nepolitičkom i neetičkom tekstu, lišenom mjere i ukusa, autora koji zauzima službenu poziciju u državnom sustavu Crne Gore' te ističe da takvi istupi 'ne samo da ne pridonose razvoju dobrih odnosa između dvije susjedne zemlje, već i neskriveno ohrabruje politički ekstremizam i uporabu nasilja prema dužnosnicima Republike Srbije'.

Nikolaidis u spornom tekstu uz ostalo govori o Republici Srpskoj navodeći da je riječ o 'dijelu projekta srpske nacionalističke elite' te da se u RS 'ne brani kršćanstvo, nego hipokrizija i zločin kao temelj zapadne civilizacije'.

Kaznenu prijavu protiv Nikolaidisa zbog navodnog poticanja na terorizam u srijedu je podnijela Udruga novinara Republike Srpske (UNRS) koja u priopćenju medijima, podsjeća kako je Nikolaidis u tekstu 'Što je ostalo od velike Srbije', objavljenom 11. siječnja na beogradskom portalu 'e-Novine', napisao kako je 'Republika Srpska prirodna tvorevina u civilizaciji koja je nastala na barbarstvu'.

U UNSR-u su zaključili kako je Nikolaidis ocijenio da bi 'civilizacijski potez bio upravo ugasiti Republiku Srpsku, makar i nasilno'. Pritom UNRS aludira na činjenicu da je uoči obilježavanja 20 godina nastanka RS pronađen podmetnut eksploziv u dvorani u kojoj je dan nakon toga obilježena obljetnica.