MMF KAO SLAMKA SPASA

'Srbija je u posljednjem trenutku izbjegla bankrot!'

12.05.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Srbija je u posljednjem trenutku izbjegla crni grčki scenarij, jer je na vrijeme zatražila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, ocijenio je šef Delegacije Europske unije u toj zemlji Vincent Degert. Dodao je da je Srbija uz pomoć MMF-a te usklađivanjem makroekonomije zaustavila povećanje svog javnog duga, javlja Beta

'Srbija je vrlo brzo pozvala MMF kako bi dobila kredit i uskladila je makroekonomiju tako da njen javni dug ne eskalira. To su preventivne mjere koje je Srbija poduzela te je u posljednjem trenutku izbjegla situaciju koja se dogodila Grčkoj', rekao je Degert.

Prema riječima šefa Delegacije EU u Srbiji, upravo su te preventivne mjere jedine prave mjere zahvaljujući kojima su naši istočni susjedi izbjegli grčki scenarij. Osvrnuvši se na ekonomsku krizu, s kojom su suočene brojne zemlje, Degert je istaknuo da se 'države moraju popraviti' te da prije svega ne bi trebale tražiti više od onoga što zarade.

Istaknuo je i važnost provođenja pravovremenih reformi, među kojima je i povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu, pa je kao uspješan primjer naveo Njemačku.

Degert se osvrnuo i na proširenje Europske unije. Iako je, kako je rekao, prijem Bugarske i Rumunjske bio uspješan jer su te zemlje svojim ulaskom u Uniju povezale istočnu i zapadnu Europu, Degert je naglasio da se nove potencijalne članice EU sada suočavaju s mnogo težim uvjetima za prijem od svojih prethodnika jer moraju ispuniti mnoge uvjete, među kojima je prije svega borba protiv korupcije.