KONFERENCIJA UN-A

Srbi u Riju s tri različita zrakoplova i u tri različita hotela

21.06.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Srpsko izaslanstvo od najmanje 15 članova, predvođeno predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koje boravi u Rio de Janeiru na trodnevnoj konferenciji UN o održivom razvoju, tamo je otputovalo s tri različita zrakoplova i odsjelo u tri različita hotela, piše u četvrtak beogradski dnevnik ''Danas'', kojem je to potvrđeno u srbijanskoj vladi.

Uz predsjednika Nikolića, u izaslanstvu su i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić te ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, a svaki od njih sa sobom vodi još četiri, pet suradnika, pri čemu Dulićeve putne troškove plaća UN, dok se za ostale članove izaslanstva troškovi putovanja financiraju iz državnog proračuna, navodi se.

U objašnjenju ''Danasu'' rečeno je kako je, zbog nedavnih srbijanskih izbora i još uvijek nejasne situacije s formiranjem nove vlade, odlazak na konferenciju u Rio de Janeiru organiziran ''u posljednji trenutak'', unatoč tome što je najavljen godinu dana ranije. Time se istodobno objašnjava i to što su predsjednik i ministri na konferenciju otišli posebnim komercijalnim letovima, a u Riju odsjeli u različitim hotelima, kao da se radi o tri izaslanstva.

Na pitanje zbog čega je bilo potrebno da ''najmanje 15 ljudi'' ide iz Beograda u Rio, iz vlade je odgovoreno da je to ''zbog značenja tog globalnog događaja'', gdje će Srbija imati posebnu prezentaciju onoga što je postigla na planu razvoja zelenog gospodarstva, dok će predsjednik Nikolić govoriti na plenarnom zasjedanju.

List dodaje kako nije dobio odgovor na pitanje o tome zašto novoizabrani srbijanski predsjednik za tri dana boravka na samitu u Riju ima ugovoren samo jedan bilateralni sastanak, s predsednikom Čilea Sebastianom Pinerom.U srijedu je u Rio de Janeiru otvoren summit o održivom razvoju Rio+20 kojemu će prisustvovati 92 šefa država i vlada te brojni ministri.

Oni su se okupili u Riocentru, prostranom kongresnom centru udaljenom 40 km od Rija. Sudjelovat će u radu sastanka na vrhu Rio+20, kojim se obilježava 20. obljetnica Summita o Zemlji 1992., a koji je u svjetsku politiku uveo pojam održivog razvoja.