nakon 21 godinu

Srbi postali konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2021 20:15
  • Objavljeno 02.08.2021 u 20:15
Mostar

Mostar

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sa sjedištem u Mostaru postali su u ponedjeljak konstitutivan narod pošto je izmijenjen županijski Ustav 21 godinu otkako je Ustavni sud BiH donio odluku da sva tri naroda budu ravnopravni u cijeloj Bosni i Hercegovini

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) su na posebnoj sjednici s 26 glasova "za" i jednim "protiv" podržali izmjene Ustava kojim su Srbi postali konstitutivan narod zajedno s Hrvatima i Bošnjacima.

Dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović izrazio je očekivanje da će ova poruka iz Mostara pozitivno odjeknuti i na izmjene Izbornog zakona BiH kako bi sva tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi bili ravnopravni i u izbornome procesu, te mogli samostalno birati vlastite predstavnike u vlasti.

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najvažnije hrvatske političke stranke ocijenio je važnim izmjenu županijskog ustava kao važan poticaj za ostvarenje jednakopravnosti naroda putem legitimnog političkog predstavljanja.

Ustavni sud BiH je 2000. godine po apelaciji tadašnjeg člana BiH Predsjedništva Alije Izetbegovića donio odluku da sva tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi budu konstitutivni na svim administrativno-teritorijalnim razinama.

Zbog prijepora između vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka Srbi nisu do danas bili konstitutivan narod u županiji sa sjedištem u Mostaru.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!